Du kan gjøre det helt enkelt og bare servere store mengder god spekeskinke. Du kan gjøre det innviklet og overdådig med de lekreste grillretter av fisk eller kjøtt.

På en grillmiddag vil du kunne få bemerkninger om kjøttet, om det er perfekt mørt, godt marinert eller grillet så hardt at det er forkullet, men strengt tatt er det noe annet du vil bli bedømt for.

Nemlig tilbehøret.

Du har sikkert dine spesialiteter, gode salsaer og lekre salater. Her er to enkle tips til å utvide repertoaret - tilbehør som passer til de fleste sommermiddager, til fisk eller kjøtt, grill, tapasanretninger eller spekemat.

Den store hangup-en vår er potetsalaten. Ferdig potetsalat står i gedigne stabler foran ferdigmarinert grillkjøtt og ymse annen sesongvare. Og du tenker kanskje at ferdig potetsalat er veldig greit og veldig praktisk, så kan du heller bruke energien din på det viktigste.

Men altså, vi hevder at det er nettopp en ordentlig god potetsalat som er det viktigste. Den ferdigkjøpte er muligens helt grei og muligens veldig praktisk. Men den blir aldri noe mer enn det. En god hjemmelaget potetsalat er muligens litt mer arbeid enn å åpne en plastboks, men det er lite arbeid for å få til noe som blir veldig mye bedre enn den kjønnsnøytrale massen du kjøper på boks.

Ikke minst er det stas å kunne bruke nypotet og rørosrømme. Nypoteten bruker du med skall, men husk at da trekker den også mye mindre væske til seg. Om du bruker vanlig skrelt potet, kan du øke mengden væske.

Hvis du tar det med tilbehøret som hovedsak helt på alvor, så lager du disse to salatene som hovedingrediens til middag og serverer noe god skinke eller en blomkål til. Det trenger ikke være vanskeligere enn det.

ole.jacob.hoel@adresseavisen.no

Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Potet- og avokado-salat matfotografering UkeAdressa juni 2016 Cirka tre retter sommermat - lages på Restaurant Nyfiken