Dette er en aggressiv utlånstaktikk av hittil ukjente dimensjoner. Kinesiske lånehaier krever at kvinnelige kunder sender nakenbilder sammen med lånesøknaden for å få innvilget og utbetalt typiske forbrukslån. Bildene blir brukt for hva de er verdt hvis avdragene ikke blir betalt.

Finanssektoren i Kina er blitt liberalisert de siste årene og har åpnet for en jungel av private utlånere som opererer i skyggen av de etablerte bankene. Noen av dem krever over 30 prosent rente på lånene, og stadig flere av kundene får problemer med å innfri gjelden.

I Guangdong-provinsen sør i landet har flere kvinnelige studenter i det siste opplevd å bli avkrevd bilder der de opptrer nakne, samtidig som de holder frem id-kortet sitt for å identifisere seg. I kontrakten som de senere har undertegnet med utlåneren, har det stått at bildene vil bli offentliggjort dersom mikrolånene ikke blir tilbakebetalt i henhold til nedbetalingsplanen.

Lånene ble formidlet via Jiedaibao, en såkalt P2P-låneplattform på internett, men firmaet nekter for å være involvert ettersom partene avtalte lånebetingelsene utenfor hjemmesiden til selskapet.

- Dette er snakk om en ulovlig handel utenfor vår rekkevidde, unnskyldte selskapet seg med.

- Ofrene og utlånerne har bare brukt vår hjemmeside til å få kontakt med hverandre, sier en representant for Jiedaibao til Financial Times.

Vold og hærverk

Myndighetene har ikke mottatt noen anmeldelser fra kunder som er blitt utsatt for utpressing. Men i kontraktene som er blitt kjent, fremgår det at låneinstitusjonen forbeholder seg retten til å spre bildene på sosiale medier eller sende dem til skole, abeidsgiver, venner og familiemedlemmer «dersom det blir påkrevd …».

Nakenfoto er imidlertid bare ett av mange virkemidler som brukes til utpressing på det kinesiske lånemarkedet. Fortsatt er bruk av rå makt det mest utbredte. Lånehaier har vandalisert både hus og eiendommer til enkelte av sine mindre heldige kunder, og de har brukt vold for å inndrive gjeld.

- Hvis man låner penger i de vanlige bankene og ikke greier å gjøre opp for seg, risikerer man i hvert fall ikke å lide fysisk overlast. Men hvis man begir seg ut på det private markedet, særlig blant dem som krever skyhøy rente, er risikoen stor for at det kan skje, sier konkursadvokaten Han Chuanhua i advokatfirmaet Zhongzi i Beijing.

- Hvis kundene ikke kan betale, sender lånehaiene noen ganger folk hjem til dem. Som regel fremsetter de bare trusler, men noen ganger går de også til handling. Disse menneskene ser ingen grunn til å følge normale rettsprosesser med namsmann og utleggsforretning for å få inn pengene.

En av Han Chuanhuas klienter fikk nylig brukket begge bena av et par torpedoer som arbeidet for en privat utlåner. Andre har opplevd at muskelbunter har dukket opp på kontoret for å smadre inventaret.

Det florerer av så vel lovlige som ulovlige banker i de kinesiske storbyene i åpen konkurranse med de etablerte finansinstitusjonene. Ulovlige lånehaier og pantesjapper driver åpent og blir stadig mer avanserte og profesjonelle. Pengene fra skyggebankene kanaliseres videre til utallige lånefirmaer som tilbyr pengene til folk som av en eller annen grunn ikke har adgang til det konvensjonelle banksystemet. P2P-hjemmesider har gjort det lettere for alminnelige mennesker både å låne penger og å operere som utlånere.

Ingen kundebeskyttelse

Hvis man låner ut penger til en rente som er fire ganger høyere enn den offisielle utlånsrenten som bankene benytter, betraktes det som ågerrenter i Kina. Men kundenes rettigheter er ikke beskyttet av lovverket, skriver Wen Daoquan, en advokat som blogger om personlig økonomi og om kontroverser mellom kunder og lånehaier.

- Det behøver ikke være ulovlig i seg selv å opptre som lånehai, men som kreditor har man naturligvis ingen anledning til å bruke «upassende metoder», sier han - og i en slik kategori hører både nakenbilder og bruk av torpedoer hjemme.

Kinas mange millioner av migrantarbeidere, som har ustabile arbeidsforhold og sjelden ønsker å blande inn politiet, er en særlig utsatt gruppe for lånehaier.

- Hvis de ikke kan betale tilbake lånene, risikerer de at familien blir utsatt for trusler og vold, sier en medarbeider ved en populær hotline for migrantarbeidere til Financial Times.

Men også stadig flere vanlige kinesere kaster seg på det grå utlånsmarkedet i et forsøk på å henge med i velstandsgaloppen. Mange av dem snubler bare etter ett avdrag eller to.

- Det er mange der ute som tjener grovt på ulykkelige skjebner, sier advokat Wen Daoquan.

ukeadressa@adresseavisen.no

Lånesøknaden: Kvinnelige studenter er blitt bedt om å sende slike bilder av seg selv samtidig som de holder opp id-kortet sitt.
Pengebingen: Det er langt fra den kinesiske sentralbankens hovedkvarter i Beijing til de grå pengeutlånerne utover i landet. Foto: © Jason Lee / Reuters