Amina Ali Nkeki holdt lenge fast i sin kristne tro, men da hun ble tvunget til å overvære henrettelsen av en av de andre kristne jentene i leiren, ombestemte hun seg. Jenta som ble henrettet ble gjort til et eksempel for de andre gislene, og ble gravd ned i jorda slik at bare hodet stakk opp. Så ble de øvrige fangene tvunget til å kaste steiner på henne, helt til hun døde.

Amina konverterte, men kun for å blidgjøre sine fangevoktere. Etter å ha flyktet forsikret hun sin onkel om at hun innerst inne alltid beholdt sin kristne tro.

Fanget av Boko Haram: Dette bildet skal angivelig vise noen av de 290 jentene som ble kidnappet fra skolen sin i Chibok i Nigerria i 2014.

Amina Ali er den første og hittil eneste av de 219 «Chibok-jentene» som har klart å flykte fra terrorbevegelsen Boko Haram i Nigeria. Åtte uker etter flukten har hun likevel ikke vært i stand til å fortelle sin historie til offentligheten. Kort etter gjenforeningen med sin familie deltok hun i en tv-sendt mottakelse i presidentens palass. Siden har verken familien eller lokale stammeledere hørt fra Amina Ali.

Hun rakk imidlertid å fortelle sin mor, Binta, og sin onkel, Yakubu Nkeki, om bortføringen. Om å leve sammen med en av verdens mest beryktede terrororganisasjoner, om tvangs-ekteskap, sult, angrep fra regjeringshæren og den dristige flukten. Men også om en varme og tillit som høyst overraskende vokste frem mellom Amina og krigeren hun ble tvangsgiftet med, og som reddet henne og deres lille datter.

Yakubu Nkeki har videreført Aminas historie til BBCs korrespondent, som har publisert en detaljert fortelling. Lokale medier har dessuten intervjuet familiens lege, som har hørt Amina Alis historie via hennes mor. Andre har snakket med Amina Alis bror, Noah.

Aminas historie kan altså kun settes sammen ved hjelp av andre- og tredjehåndskilder. Opplysningene kan ikke bekreftes før Amina Ali igjen får kontakt med omverdenen.

Tvangsgift med kriger

Etter å ha blitt bortført fra skolen i Chibok, ble den da 17 år gamle Amina og resten av jentene ført til Sambisa, et stort skogområde i det nordøstlige Nigeria hvor Boko Haram har forskanset seg.

De første ukene var jentene samlet i en stor gruppe, men etter noen uker ble de ført dypere inn i skogen og delt opp. Noen av de eldre jentene ble tvunget til å gifte seg med krigere fra Boko Haram, men Amina ble i første omgang ansett for å være for ung. Hun var lettet.

Amina opplevde de mange flyangrepene mot Boko Harams leir. De tvang ofte jentene til å flytte for å unngå å bli oppdaget. Jentene ble splittet ytterligere opp og flyttet til forskjellige steder.

Amina ble til slutt del av en gruppe på seks jenter som ble ført inn i et stort hus omgitt av et høyt gjerde uten noen inngang. De måtte bruke en stige for å komme seg over gjerdet, og da de først var kommet inn, var det ingen vei ut igjen, forteller Yakubu Nkeki til BBC. Det var her steiningen og den etterfølgende konverteringen til islam fant sted.

På det tidspunktet hadde Aminas gruppe blitt blandet med andre bortførte jenter. De kunne ikke prate med de andre, for de kom fra andre stammer og pratet derfor ulike språk.

Den eneste maten de hadde i huset var en sekk med mais. De hadde maiskornene i vann for å gjøre dem spiselige, og de spiste dem rå, med blader fra trær som erstatning for annet tilbehør til maten. Krigerne begynte å plyndre matvarer og kjøkkenutstyr fra de nærliggende landsbyene, og det førte til at det gastronomiske nivået etter hvert ble hevet noe.

Aminas verste frykt ble virkeliggjort etter seks måneder i det store huset: Hun hadde konvertert og ble tvunget til å gifte seg med en av Boko Harams krigere.

Hennes nye mann, Mohammed Hayatu, fortalte imidlertid at han egentlig slett ikke var noen kriger. Han hevdet at også han hadde blitt bortført og tvunget til å kjempe for terrorbevegelsen.

Paret ble flyttet ut i skogen, hvor de skulle skape seg en form for tilværelse. De samlet gress og greiner som de brukte til å bygge en liten hytte. Amina ble gravid.

Samtidig begynte regjeringens angrep på militsene å øke i intensitet og omfang, og det gikk også ut over de mange kvinnene og barna som bodde i skogen med krigerne. Av de seks skolekameratene i Aminas gruppe var det nå kun tre igjen. De tre andre ble angivelig drept under regjeringshærens angrep.

Flukten gjennom skogen

Mens fosteret vokste i Aminas mage, vokste også tilliten til krigeren som hun hadde blitt tvunget til å gifte seg med og som skulle bli far til hennes barn.

Tilliten ble tilsynelatende gjengjeldt. Mohammed Hayatu fortalte sin kone at han ville forlate Boko Haram og flykte sammen med henne og deres datter, som de kalte Safiya.

Ifølge Nkeki-familiens lege, Idriss Danladi, skyldtes det at leiren var tom for mat, og Mohammed Hayatu fryktet at Safiya ville sulte i hjel. Ifølge onkelen, Yakubu Nkeki, var det de stadig mer nærgående og intense angrepene fra regjeringshæren som utløste beslutningen.

Uansett årsak ville det med stor sikkerhet føre til en øyeblikkelig og grusom henrettelse av Mohammed om Boko Haram fikk nyss i planene.

Amina sladret imidlertid ikke. Hun hadde blitt overbevist om at Mohammed ikke var som de andre krigerne, og hun følte seg trygg ved hans side da de ga seg ut på den farefulle flukten.

I slutten av april begynte flukten. I to dager snek de seg gjennom skogene som er kontrollert av militsene, før de endelig kom ut av Boko Harams territorium og frem til landsbyen Bali.

De var imidlertid ikke i sikkerhet ennå. En Boko Haram-milits kunne angripe når som helst.

Landsbyens innbyggere besto nesten utelukkende av kvinner og barn. Mohammed var den eneste unge mannen i mils omkrets og kunne ikke unngå å vekke oppmerksomhet. Han bestemte seg for å gjemme seg ute i bushen, slik at hans kone og datter kunne skjule seg blant landsbyens innbyggere.

Etter to-tre uker i Bali dukket en gruppe menn opp i landsbyen. Det var en av de mange selvorganiserte militsene som forsøker å for-svare landsbyene mot Boko Haram.

Amina fortalte mennene at hun hadde blitt bortført fra Chibok, men at hun ikke ville hjem før hun fikk med seg mannen sin. Hun fortalte hvor mannen hennes gjemte seg, slik at de kunne hente ham. Hun sa at Mohammed var en god mann, og ba om at de behandlet ham pent.

Mennene sørget for at paret og deres fire måneder gamle datter kom seg trygt frem til Aminas landsby, hvor hun ble gjenforent med sin familie etter to år i skogen med Boko Haram.

Bortført av regjeringen

Ifølge Yakubu Nkeki ble det et tårevått gjensyn.

- Er det virkelig deg, mor, spurte Amina gråtende da hennes mor, Binta, viste seg. Det var tirsdag 17. mai. Torsdag 19. mai var familien igjen splittet.

Nigerias president Buhari sørget for at familien ble flydd inn med helikopter til en mottakelse i presidentpalasset, hvor han foran kameraene hilste på mor Binta, Amina og lille Safiya. Onkel Yakubu var med som tolk.

Straks etter mottakelsen ble Amina og lille Safiya ført bort. Hennes mann, Mohammed Hayatu, var allerede satt i varetekt.

Amina Ali blir nå på åttende uke tilbakeholdt av myndighetene uten mulighet for kontakt med familien. Myndighetene forklarer at hun mottar den beste medisinske behandlingen Nigeria har å by på.

- Det er skandaløst. Folk gråter. Vi forstår ikke hvorfor regjeringen holder familien vekk, sier Yakubu Nkeki til The Guardian. Han har selv en datter som ble bortført i Chibok.

De andre foreldrene er ivrige etter å få høre fra Amina. Kanskje kan hun fortelle dem om deres barn fortsatt lever, og hvordan de har det i Boko Harams skoger, skriver Reuters i en reportasje fra landsbyen.

I sikkerhet: Amina og ektemannen som hun ble tvunget til å gifte seg med, og som hun fikk datteren Safiya med, på sykehuset i Maidiguri etter at flukten fra Boko Haram var gjennomført. Foto: HANDOUT, Reuters