Pavlova er en kake som er oppkalt etter en russisk ballettdanser, kanskje tidenes største. De krangler i Australia og New Zealand om hvem som oppfant den, men mulig at det egentlig skjedde i USA.

Egentlig tenkte vi det var tid for napoleonskake denne helgen, i solidaritet med Frankrike etter de rystende hendelsene på den franske nasjonaldagen i forrige uke. Men strengt tatt var jo Napoleon selv i sin tid den største trussel mot frihet, likhet og brorskap, og kaka hans passer strengt tatt best om vinteren.

Pavlova er den perfekte sommerkake, vi feirer luksusen av frihet, sol og menneskelig varme, det er viktig også i ellers utfordrende tider.

Anna Pavlova

Det er snart 100 år siden Anna Pavlova var på høyden, og da kan vi, som noen i sin tid sa om Napoleon, si at en kan si hva en vil om Anna Pavlova, men flink til å bake var hun.

Det er sikkert du også, og pavlovakake har aldri vært så populært som akkurat nå. Denne porsjonsvarianten vil alle elske, det er vi hundre prosent sikre på. Husk bare at du ikke steker marengsen for lenge, den skal være myk som marshmallows innvendig, hard som de hardeste utenpå.

Dette er en imponerende dessert, men det aller meste kan lages i god tid i forveien. Bare selve anretningen med de friske bærene trenger å gjøres umiddelbart før servering.

Selve marengsen kan godt holde seg mange dager, og mer enn det, i lukket beholder. Bare husk å ikke kjøle den ned rett etter steking, la den gjerne stå inne i avslått ovn og kjøle seg gradvis ned først.

ole.jacob.hoel@adresseavisen.no