I løpet av en liten time, på en tilfeldig gate i Istanbul, er det ingen problemer å finne barnebruder i Tyrkia. Denne uken traff vi to kvinner som giftet seg da de var 16 og 17 åt gamle.

- Jeg var 16 år da jeg ble gift. Jeg gjorde det fordi jeg var nysgjerrig, sier Zeynep Nur, som nå er 18 år og mor til ett barn.

Tyrkiske barnebruder kom på nytt i søkelyset i forrige uke da flere vestlige medier meldte at Tyrkia ville senke den seksuelle lavalderen til tolv år. Så ille var det aldri. Det handlet om en oppheving i straffeloven og en ny bestemmelse som i større grad skal skille mellom overgrep mot barn i ulike aldersgrupper. Ekteskap mellom barn er og skal fortsatt være ulovlig, fastslo myndighetene - men like fullt: Det inngås daglig ekteskap der en eller begge parter er under 18 år, og det er særlig blant landets kurdiske minoritet at disse ekteskapene skjer.

På gata i bydelen Yenibosna lette vi derfor etter kvinner med tradisjonelle kurdiske hodeplagg - fargerike bomullstørkler bundet slik at halsen er bar.

- Broren min mente at jenter som går på skole får så mange rare ideer i hodet og kan finne på å rømme hjemmefra. Derfor fikk jeg ikke lov til å gå på skolen etter å ha fullført åttende klasse, og da kunne jeg like godt gifte meg, sier Zeynep Nur.

Ekteskapet kom i stand via en ekteskapsmegler, og hun sa ja av egen fri vilje fordi hun var forelsket, sier hun. Vielsen ble foretatt av den lokale imamen, som ga paret sin velsignelse foran deres familie, men ikke overfor myndighetene eller noen allmektige institusjoner. Det er nemlig ikke lov, men par som vil gifte seg før loven tillater det, gjør det hos imamer som er villige til å se gjennom fingrene med det, før de deretter gjentar vielsen - denne gangen på «ordentlig» - når både brud og brudgom er blitt gamle nok.

I Tyrkia er aldersgrensen for lovlige ekteskap 17 år, selv om 18 år er myndighetsalderen i landet, og trass i at myndighetene er klar over at 17-årige bruder og brudgommer teller med i den internasjonale statistikken over barne-ekteskap. De siste tallene fra Tyrkia er fra 2013, og viser at én prosent av et fødselskull nå er gift i en alder av 15 år, og at 15 prosent er gift i en alder av 18. Tallene er fra en omfattende demografi- undersøkelse som er gjort ved Hacettepe-universitetet i Ankara.

For Zeynep Nur var imidlertid ekteskapet «et stort feilgrep», sier hun. Det førte til mange tårer og et selvmordsforsøk. Mannen viste seg å være en tyrann, som snakket stygt til henne og ikke ville gi henne den offisielle seremonien som hun og hennes familie ønsket seg. Etter to års ekteskap fikk hun dermed hjelp fra familien til å inngå skilsmisse, og som 18-åring ble hun gift igjen.

Byen Van i det østlige Tyrkia er en av de kurdiske hovedbyene, og kjent både for mange ekteskap med barn og for en sterk kvinnesaks-organisasjon, Vakad, som forsøker å bekjempe dem. Lederen heter Zozan Özgökce, og hun beskriver både presset som familier legger på sine døtre og de ønskene og forventningene jentene selv kan ha.

- Ekteskap ses som formålet med livet, og jentene ser ikke på tidlige ekteskap som noe farlig. De har hele tiden vært mentalt innstilt på å gifte seg i 15-16-årsalderen, sier Zozan Özgökce.

- Selv giftet jeg meg da jeg var 32, og folk spurte meg hvorfor jeg ikke giftet meg tidligere, om jeg kanskje ikke var jomfru, eller om det var noen andre problemer siden ingen mann ville gifte seg med meg. Så vanlig er det nemlig å gifte seg i tenårene, og mange trives og har det godt i sine ekteskap, forteller hun.

«Gül» er en annen kurdisk jente som vi møter i Yenibosna. Hun giftet seg i en alder av 17. Også hun snakker om sin store kjærlighet til sin mann, men også om at hun kjedet seg på skolen. En venninne sluttet på skolen og giftet seg, og Gül og to andre jenter fulgte etter og gjorde det samme.

Far advarte

- Faren min sa at jeg skulle la være, og ba meg vente med ekteskap. Men jeg insisterte, så han måtte gi seg. Han var bekymret for at jeg avbrøt skolen, og det er også det jeg angrer mest på i dag. Jeg skulle ha fortsatt, slik at jeg kunne fått en utdannelse, sier Gül, som i stedet har fått sitt første barn.

Tallene fra Hacettepe-universitetet viser at jo mer utdannelse tyrkiske jenter tar, jo senere blir de gift og får barn. De som fullfører videregående blir gift nesten seks år senere enn de som ikke har fullført.

Hilal er 29 år gammel, og sitter i en av de små parkene i Yenibosna. Hun har et marineblått siletørkle rundt hodet, og en lang stripete kåpe som dekker et par hvite gamasjer. Klærne hennes forteller at hun er religiøs, men også at hun har penger og utdanning. Det man ikke kan se, er at hun kommer fra en familie der tidlige ekteskap har vært en regel.

Moren hennes var 18 da hun giftet seg. Selv var Hilal 24 år gammel, for til forskjell fra sin mor og sin tante har hun vokst opp i storbyens middelklasse og tatt utdanning. Det har gitt hennes generasjon både nye perspektiver og karrierelyst, men også materielle behov som ikke kan tilfredsstilles av kun én inntekt.

- Kvinner vil arbeide på lik linje med menn, og tjene sine egne penger. Kvinner som gifter seg tidlig, finner fort ut at de ikke har noe å stille opp med når de ikke har en utdannelse, mener hun.

I europeiske debatter om muslimer og midtøstlige kulturer hevdes det ofte at barneekteskap både er normalt og akseptert i religionen. Slik ser ikke Hilal på det.

- Vi lever jo ikke på profetens tid. Samfunnet har forandret seg, sier hun - og statistikken gir henne rett i at samfunnet er i endring.

For selv om mindreårige fortsatt giftes vekk går tendensen i riktig retning i Tyrkia. Tallene fra Hacettepe-universitetets studie viser at alderen ved første ekteskap har økt med to år over en 20-årsperiode fra 1993 til 2013.

Zozan Özgökce mener også at det går i riktig retning, men hun understreker at det gjenstår mye arbeid med holdningsendringer hos jentene og deres familier, slik at de ser viktigheten i utdanning, i stedet for å oppfatte utdannede kvinners selvbestemmelse som en trussel mot familiestrukturen.

- Vi arbeider med å øke kvinners oppmerksomhet på problemet og med å sørge for at de får en utdanning slik at de kan arbeide og delta i det sosiale liv. Det er en veldig lang prosess, og resultatene kan man ofte ikke se før mange år senere, sier hun.

Uformelle ekteskap

To forskere ved universitetet i Gaziantep,

byen som ble utsatt for terrorangrepet mot et bryllupsselskap forrige helg, har belegg for at de en tredjedel av alle som gifter seg i Tyrkia i dag er under 18 år, og at en betydelig andel av disse, de aller fleste jenter, er under 16 år. Erhan Tunc og Sevilay Sahin, de to forskerne, fant også at 82 prosent av jentene som ble giftet bort som barn ikke kunne lese eller skrive.

Det fins ingen nøyaktige tall på utbredelsen av barneektektekap i Tyrkia, fordi de fleste

blir inngått bare med en imam som står for seremonien. Sikre kilder opererer med i

overkant av 180 000, mens andre mener at det kan være så mange som nærmere tre millioner.

ukeadressa@adresseavisen.no

Tidlig gift: Tyrkiske kvinner får stadig mer utdanning, og bidrar dermed til at den gjennomsnittlige giftealderen stiger. Her tre unge kvinner ved en fontene foran Hagia Sofia-katedralen i Istanbul. Foto: Petros Karadjias, Ap