Det viser en undersøkelse fra Gjensidige. Forsikringsselskapet er bekymret over utviklingen.

Student og praktikant Marie Brudevold (25) i Gjensidiges informasjonsavdeling sier hun har mottatt flere slike selfier. Undersøkelsen som er utført av Ipsos, gjelder nordmenn under 25 år.

- Jeg kjenner mange som gjør dette, sier Brudevold og innrømmer at hun selv har vært på nippet noen ganger.

Hun legger til at jobben i et forsikringsselskap har bidratt til at hun kanskje er mer bevisst på farene enn folk flest. Brudevold innrømmer at hun noen ganger har lest kart på mobilen under kjøring. Hun sier det var en tankevekker at dersom man kjører i 80 km/t og ser på mobilen i tre sekunder, har bilen flyttet seg 66 meter.

Negativ utvikling

- Slike selfier gir grunn til bekymring. Vi ønsker tross alt at folk skal komme trygt hjem, understreker Brudevold.

Sammenlignet med en tilsvarende undersøkelse i 2015, har utviklingen blant de unge gått i negativ retning. Totalt i befolkningen har én av fem mottatt en selfie noen har tatt mens de kjører bil.

- Et øyeblikks uoppmerksomhet kan være nok til at det går galt.

Fra 2005 til 2013 omkom 29 nordmenn i trafikken som følge av mobilbruk i bil, viser tall fra Statens vegvesen.

I år har Gjensidige også stilt spørsmål om vedkommende selv har tatt selfie bak rattet. 28 prosent av de under 25 år svarer at de har gjort det. Tilsvarende tall for hele befolkningen er åtte prosent. Andelen som selv har tatt en selfie under bilkjøring er høyere blant menn (ti prosent) enn blant kvinner (seks prosent).

Det er store aldersforskjeller – de yngre har både mottatt og sendt selfie under bilkjøring i langt større grad enn de eldre.

- Alt dette viser en urovekkende utvikling. Mye av forklaringen er at vi kontinuerlig bruker mobiltelefonen. Heller ikke under bilkjøring legger vi bort mobilen, sier Brudevold.

Skjer ikke meg

Hun fremholder at mange vil si at det ikke skjer meg, men hver eneste dag skjer det mange nestenulykker, og mørketallene er store. De fleste innrømmer ikke at de satt med hodet i mobilen da det smalt.

Transportøkonomisk institutt (TØI) har nylig offentliggjort en rapport, basert på en spørreundersøkelse blant om lag 4000 kunder i Gjensidige, hvorav de fleste av disse hadde vært innblandet i uhell. Rapporten viser bl.a. at nesten tre prosent av førerne svarer at de skriver meldinger daglig mens de kjører bil, og 4,5 prosent leser meldinger. Så mange som 30 prosent skriver meldinger av og til, og 50 prosent leser meldinger av og til.

Les flere bilsaker på bilseksjonen til adressa.no