Hva som egentlig skjedde den januardagen i 2005, da en brann brøt ut og en innsatt døde i celle nummer 5 ved politistasjonen i Dessau i det østlige Tyskland, har hjemsøkt tysk politi i elleve år. Lyktes den sterkt berusede og stoffpåvirkede Oury Jalloh - på tross av lenker på hender og føtter - å tenne på en brannsikker madrass og begå selvmord ved å brenne seg i hjel i glattcellen? Eller var det politiet som startet brannen og drepte mannen den formiddagen?

Dette spørsmålet skal en rettssak snart ta stilling til igjen. Med kampanjen «Break the Silence» har aktivister i årevis sørget for at den avdøde asylsøkeren fra Sierra Leone har vært som et gjenferd for tysk politi. Folkene bak initiativet har konsekvent avvist politiets påstand om selvmord. Nå har påtalemyndigheten i Dessau bestemt seg for at saken skal etterforskes på nytt.

Rekonstruksjon

Beslutningen ble fattet etter at en rekonstruksjon av cellebrannen ved et brannteknisk institutt, med en dukke på en madrass, i forrige uke viste at begivenhetene ikke kan ha foregått slik politiet hevder.

På kvelden den 6. januar 2005 var Oury Jalloh ute på byen i Dessau. Det var ikke uvanlig for den 37-årige afrikaneren, som hadde bodd i byen i det tidligere DDR i fire år med såkalt betinget opphold og fått et barn med en kvinne han ikke bodde sammen med. Asylsøknaden hans var avvist, men utvisningen hadde ennå ikke blitt iverksatt. Derfor levde Oury Jalloh i Dessau, hvor han flere ganger hadde vært i kontakt med politiet på grunn av omsetning av narkotika.

Sammen med et par venner ble han anholdt på morgenen, etter at noen kvinner ringte til politiet fordi de følte seg trakassert av de afrikanske mennene utenfor en bar. Oury Jalloh ble tatt med til politistasjonen, hvor en blodprøve viste at han hadde en promille på 2,9 og i tillegg var påvirket av både kokain og hasj.

Betjentene valgte rutinemessig å legge den berusede mannen i en glattcelle under stasjonen. Oury Jalloh gjorde ifølge politibetjentene så mye motstand at han ble lenket på hender og føtter. Celle nummer 5, med klinisk hvite fliser på vegger, gulv og tak, rommet ikke annet enn madrassen den 37 år gamle mannen ble lagt på klokkten åtte om morgenen.

Tre og en halv time senere ble han for siste gang sett i cellen, men det fremgår ikke av verken politirapporter eller senere forhør hvem som egentlig var i cellen.

Lighter i lomma

Kort tid etter gikk brannalarmen i kjelleren, men dette ble angivelig ignorert til å begynne med. Først klokken 12 åpnet tilkalte brannfolk celledøren og fant det sterkt forbrente og ugjenkjennelige liket på den nærmest helt utbrente madrassen.

Forklaringen fra stasjonens vakthavende: Oury Jalloh hadde en lighter i bukselommen som han hadde fisket frem og tent på madrassen med det formål å begå selvmord.

Det ble imidlertid ikke funnet noen lighter i cellen, men det skyldes ifølge politiet at den lå under der man først hadde lett. At det fantes dna fra den ihjelbrente asylsøkeren på lighteren som dukket opp et par dager senere, har man ikke fått noen forklaring på.

Til gjengjeld hadde politiet svaret klart da det viste seg at det ganske enkelt er umulig å tenne på overflaten av en madrass av denne typen: Oury Jalloh må på en eller annen måte ha fått flerret opp madrassen slik at han kunne tenne på innmaten.

En slik handling fra en fastlenket mann, uten verktøy til å sprette opp en madrass, har folkene bak kampanjen «Break the silence» konsekvent avvist som sannsynlig. I ti år har gruppen med mottoet «Det var mord» etterprøvd politiets påstander og innhentet utenlandske eksperters vurdering av saken ved hjelp av innsamlede midler. To ganger har saken blitt brakt for retten.

Utsatt for vold

I 2008 frikjente retten i Dessau vakthavende og kollegaen som hadde oppsyn med celle nummer 5 for legemsbeskadigelse med døden til følge. Frikjennelsen ble opprettholdt av en høyere rettsinstans to år senere. I 2012 ble den vakthavende dømt for uaktsomt drap, fordi Oury Jalloh ikke ble bevoktet godt nok til at det angivelige selvmordet kunne forhindres. Det innebar en bot på 10 000 euro.

Likevel har borgerrettighetsforkjempere fortsatt kampen. I 2014 fikk de gjenåpnet saken da de kunne påvise at liket av Oury Jalloh hadde skader som for eksempel en brukket nese, som tyder på at han har vært utsatt for vold.

Etter en rekonstruksjon av brannen påviste samtidig utenlandske eksperter at brannskadene ikke kunne ha blitt så voldsomme hvis det var blitt tilført antennelig væske. På en makaber video, som senere har florert på internett, kan man se det daværende forsøket.

Initiativtakeren til gruppa, Mouctar Bah, som var en venn av den avdøde Oury Jalloh, mener at politiet banket ham i hjel og deretter helte brannfarlig væske på liket og madrassen.

- Dette var aldri et isolert tilfelle, men snarere et produkt av et helt system som begår overgrep mot asylsøkere, sa en av de andre aktivistene, Thomas Ndindah, på en pressekonferanse forrige uke.

Den offentlige rekonstruksjonen av brannen ble gjennomført med en dukke kledd med svinefett og hud. Den fullstendige rapporten fra forsøket er ennå ikke offentliggjort, men initiativgruppen har opplyst at det kun var et lite hjørne av madrassen som brant, og påtalemyndigheten i Dessau har bestemt seg for å foreta en aktiv etterforskning av saken igjen.

Dette skjer samtidig med at Die Initiative Schwarze Menschen (ISD), den tyske varianten av den amerikanske bevegelsen Black Lives Matter, har gjennomført aksjoner og demonstrasjoner for svarte borgere i Tyskland. Organisasjonen bidrar til innsatsen for å få oppklart hvordan Oury Jalloh egentlig døde.

ukeadressa@adresseavisen.no