«Perfekt viltkjøtt» er den ellevte boka til Kirsten Winge (56) med basis i matauk fra skog og fjell. Det er en håndbok for jegere, med alle aspekter av prosessen fra forberedelser, via slakting, partering, frysing – til selve måltidene.

Kirsten er født og oppvokst i Trondheim, og ble vant til friluftsliv fra barndommen av. Hun ble tidlig med pappa på rypejakt. Det var ikke alltid sekken ble fylt i løpet av turen, men det var heller ikke alltid det viktigste med turene.

Da hun senere flyttet til Trysil ble interessen enda sterkere og viltet hun jaktet på større – og da biologen for 17 år siden skulle omskolere seg, valgte hun å satse på det hun hadde rett utenfor døra.

Verdens beste

Fra basen på Søre Osen i Trysil driver hun virksomhet med foredrag, kurs og skriverier og administrasjon av hjemmesiden. Hun er en engasjert og engasjerende formidler, som har mottatt Trysils kulturpris (2007) og Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris (2015) for arbeidet sitt. Spesielt sistnevnte pris gjorde inntrykk på Kirsten.

- Jeg var totalt uforberedt på at jeg skulle nå helt opp der. Da ble jeg for en gangs skyld stum, sier Kirsten, som av sin bokproduksjon er mest stolt av sin forrige bok «Bærboka», «Best In the World» i kategorien Food i Gourmand Cookbook Awards i fjor.

Kirsten Winge er opptatt av bærekraft og har også et og annet å melde om rovdyrproblematikk i de dype skoger, men det får være en annen gang. Her handler det om viltkjøtt.

Og alle dyr har vel indrefilet?

- Størrelsen kan variere fra art til art, men her er det nok jaktlag-deltagere som har latt seg lure av kreative lederskikkelser når kjøttet skal fordeles. «Dessverre hadde ikke dette dyret indrefilet», det er rart hva folk kan slippe unna med, ler Kirsten Winge.

Elgen er favoritten

Som dere vil se på oppskriftene hun har valgt ut på de neste sidene, er Kirsten Winge opptatt av å bruke viltkjøtt også i noe mer hverdagslige sammenhenger enn de storslåtte festmiddager, og å lære opp folk til å sette pris på andre stykningsdeler enn filetstykkene.

- Jeg liker mat som er enkel å tilberede, ikke jåleriet til superkokkene, sier Winge.

- Folk setter pris på vilt, men det er ikke alltid like enkelt å finne det i butikkene?

- Det er virkelig et problem. Viltkjøtt selges gjerne gjennom andre kanaler, og for den som ikke har de rette forbindelsene, er det vanskelig å finne kjøtt. I butikker er det lite vilt, og det som finnes er ofte overpriset. Jeg tror jeg ennå har til gode å se norsk rådyrkjøtt i butikker.

Skal hun virkelig unne seg noe supergodt, er det lite som slår ytrefilet av reinsdyr, men favoritt blant viltet er likevel elgen - som hun synes har et ufortjent dårlig rykte, gjerne basert på uttalelser fra såkalte matkjennere uten viltkunnskap.

- Elg som har levd gode liv og som er avlivet på humant vis, gir svært godt og mørt kjøtt, sier Kirsten Winge. Enkelte deler av elgen som ikke er like mørt, kan utnyttes på annet vis. For eksempel lårtungen, som passer utmerket til speking, en tradisjonell teknikk som Winge sjelden unnlater å reklamere for.