Da familien Berg bygde hus for seks år siden, var funkis tidens tone i byggefeltet. Men Randi ville ha noe annet, og hadde nok faglig tyngde til å stole på egen vurdering. Det ble saltak, vinduer med sprosser og brystpanel på stua.

- Helt glatte hjem mangler ofte dybde. Klassisk stil gir derimot den tyngden jeg trenger. Det er supertrendy med vinduer fra gulv til tak, men for meg er det viktigere å lage lune kroker. Og jeg liker å ha vinduskarmer som jeg kan sette ting i.

Familien Berg gikk mot funkisstrømmen da de bygde hus for seks år siden. Utbygget foran skaper en stuedel med åpen himling.

Selv om utsikten er formidabel, har Randi begrenset vindusflatene. Hun påpeker at man ikke trenger ta naturen inn for enhver pris.

- Jeg ville heller ha en sofakrok med vegg i ryggen enn enda et vindu mot fjorden.

Gammel sjel

Randi jobbet i mange år som lærer i interiørdesign ved Næringsakademiet. Da det ble slutt på det, ga hun næring til den lille spiren i henne som alltid har hatt lyst til å starte noe eget. Butikken kalte hun Mitt Skattekammer, og varene kjøpte hun for oppsparte midler.

- Man får jo ikke lån til sånt. Så jeg startet i det små. Tjene noe og kjøpte litt mer. Solgte, kjøpte nytt. Sånn holdt jeg på lenge.

Det begynte med en butikk i byen, så åpnet hun også i Buvika og på Stavset - mens hun hadde små barn.

- Men det ble rett og slett for mye og gikk på helsa løs. Nå har jeg bare én butikk, og er lykkelig som liten, sier Randi.

Selv om Randis utgangspunkt var i interiørverden, selger hun i dag mer klær enn interiør. Men interessen er hjertelig til stede, og inspirasjon til eget hjem, det får hun i bøtter og spann, både i butikken og på messer. Men aller ivrigst, det blir Randi når hun kommer over noe gammelt.

- Jeg kan ikke gå på auksjoner og sånt. Det ender alltid med at jeg ser det som min oppgave i verden å ta vare på disse gamle tingene. Du skulle sett garasjen vår, ler Randi, og lurer på om hun har en gammel sjel i seg som kjenner igjen noe i de gamle møblene.

- Kjøkkenbordet vårt er 200 år gammelt. Det knirker og finnes ikke praktisk, forteller Randi – men hun elsker det.

LES OGSÅ: Line Marie Skaget jobbet hardt for å få et unikt interiør i rekkehuset sitt i Buvika.

Brystpanel

Da Randi startet sin karriere innen interiør på 90-tallet, var det mange regler. Selv holdt hun seg strengt til funkis den gang. Nå gir hun litt mer blaffen.

- Det er lov til å leke. Selv jeg, som egentlig alltid har vært veldig bastant på hvordan jeg skal ha det, har sluppet tøylene litt. Det er jo ikke så nøye.

Da huset ble bygd, var det enkelte venner som lurte på om hun ikke bare hadde sluppet tøylene, men om hun også hadde mistet forstanden. «Er du gal, Randi, skal du ha brystpanel!» Randi ler hjertelig. Ja, brystpanel er uvanlig på 2000-tallet. Men hun synes det skaper en ekstra dimensjon og karakter i rommet.

Her kunne Randi valgt å ha utsiktsvindu mot fjorden, men hun ville heller ha en lun sofa-krok. Legg merke til at toppen på brystpanelet fungerer som bildelist.

- Tingene våre og dette huset passer til brystpanel, fastslår hun. Toppen er utvidet til bildelist og har dermed også en praktisk funksjon.

Hoveddelen av stua har tak med profil laget av mannen i huset, mens sofakroken er plassert under åpen himling med god plass til prismekrone. Kroken er relativt liten, men på grunn av takhøyden føles det luftig og akkurat passe stort.

Valgte bort vaskerom

Familien måtte prioritere stramt da huset skulle bygges. Randi kunne for eksempel velge mellom et ekstra bad eller vaskerom. Hun valgte bort vaskerommet, og har løst det ved å ha vaskemaskin på begge badene. Hovedbadet har en stor skyvedørsgarderobe som skjuler maskinen.

Med svarte kontraster, der vindusomrammingen er en viktig effekt, har også badet fått en tydelig karakter. Vår video viser mer av dette rommet - og hvordan Randi har løst mangelen på vaskerom.

- Jeg ville uansett ha klesskap på badet og ikke på soverommet, der det alltid er kaldt. Dette er et alternativ til walk-in, sier hun, og viser fram skapet som er kombinert vaskerom og klesskap. Her plasseres vått tøy på henger og tørker på plassen der det også skal henges til slutt. Løsningen fungerer ypperlig, men er avhengig av at skapet ikke er for fullt.

Badet er delt i to soner ved hjelp av et frittstående badekar. Med murmaling på en vegg, sorte, blanke vindusomramninger, og en organisk buet form på dusjnisjen, er rommet varmt og mykt.

– Det blir litt mindre «svømmebasseng» når du ikke har flis over alt, kommenterer Randi, som har begrenset flisbruken på badet både oppe og nede.

LES OGSÅ: Anne Guri Hegre Nørholm har bad med tapet på veggene og stjernehimmel i taket.

Trender

Foto: Guro Kulset Merakerås

Det er vaser og puter på alle rom hjemme hos Randi, også på badet.

- Jeg er vasegal og putegal, sier hun. Årets trender spenner fra blanke overflater med «stram look» til tunge leirkrukker og terakotta. Og preget av trenden, det blir også Randi, selv om hun liker å ha sin egen stil.

- Det er viktig å beholde essensen av seg selv, men jeg tror vi alle lar oss påvirke. Ta for eksempel den retroinspirerte lampestilen. Jeg har egentlig aldri vært noe ivrig på retro. Men plutselig synes jeg at en naken lyspære kan være ganske stilig – tidligere ville jeg jo ment at den manglet skjerm! Så vi trekkes nok litt mot det vi ser mye av. Prøv å ta av lampeskjermen og sett i en fin pære hvis du vil teste stilen, foreslår gründeren.

Framover nå vil det bli kule og litt kårni ting som kommer, kan Randi fortelle. Orkideer er ikke kule nok og kaktusen overtar. Gjerne i terakottapotter. Grønnplanter tar over for blomstrende planter.

- Men det finnes jo ingen fasit. For meg er det viktigste å kjenne lunhet og trivsel i heimen.

Et stort solspeil over sofaen fungerer både som dekor og romforstørrer. Foto: Guro Kulset Merakerås