Ikke rart vi tok bilen fatt til Dalsbygda da vi ble invitert ned dit til en skikkelig baksteøkt. Turen har vært planlagt noen år. Roger Torgersen og Lars' kafékjede Jordbærpikene er sponsor for Gro Johaugs datter Therese, og for et par år siden ga Gros døtre et kurs med konditormester Lian i gave til sin mor.

Læregutten kommer seg: Gro forsikrer oss om at læregutt Lars virkelig begynner å få taket på flatbrødbakingen, mens Thorvall Johaug lurer i døra. Blir det snart mat å få?

Gro fikk mye ut av den seansen, hyggelig var det også, og hun lurte på hva hun kunne servere konditoren av bakverk, som ikke stilte henne i total forlegenhet, Resultatet ble takkebakst, og Lars ble så begeistret og nysgjerrig at det ble avtalt en gjenytelse i form av gårdsbesøk, og en økt med takke og kjevler. Det har tatt tid å finne tidspunkt, men en flott novemberdag i 2016 var Lars endelig der, med mulighet til å inspisere Gro Johaugs legendariske evner som lefse- og flatbrødbaker. Resten av Kjøkkenveien-teamet lurte seg med som nisser på lasset.

Johaug-gården er et gjestfritt sted, en går ikke akkurat sulten derifra. En forlater heller ikke gården uten å bli tilført mye kunnskap og uten å ha blitt imponert over energinivået til mamma Johaug. En skjønner hvor dattera har det fra.

Her går det unna, både med kjevla og med snakketøyet. Ikke bare kjevla i entall, forresten, i bakst på dette nivået må en sko seg med tre forskjellige kjevler. En med striper, rillakjevla, en med ruter, rutakjevla, og en glatt. Til flatbrødbaking trenger en både den med striper og ruter, til vanlig lefsebaking bruker en rutakjevla, og til valdreslefse vanlig glattkjevle.

Første forsøk: Lars Lians første flatbrød er ikke overveldende imponerende å se til.

Kastet ut i bakinga

- Jeg er såpass gammel jeg at jeg har gått husmorskole, i Alvdal. Men flatbrød og lefsebakingen fikk jeg sans for før den tid. Jeg gikk ennå på ungdomsskolen da jeg kom hjem en dag, mor mi måtte skynde seg ut i fjøset og sa at jeg fikk ta over flatbrødbakinga. Jeg klaget og sa at jeg hadde jo aldri bakt, at det kom til å bli tjukke og dårlige flatbrød. Ja, så får de bli det, sa mor. Hun tok meg på rett måte, en må prøve for å lære. Jeg ble kastet ut på dypt vann, og så gikk det veldig bra. Jeg fikk fort taket på det, og syntes det var morsomt.

Er du rett kjevla? Flatbrødbaking er en vitenskap som krever nøyaktighet, erfaring og talent. Du må ha god deig i riktig konsistens som ikke er for kald, du må ha både rillakjevle og rutatkjevle for hånden, så leiven blir riktig før en omgang på takken.

Gro sa fra seg odelen på foreldrenes gård, men hun flyttet ikke langt. Johaug-gården ligger bare en kilometer fra der hun vokste opp.

- Har du lyktes i å overføre gleden også til egne barn?

- Ja, alle fire barna mine, de to jentene og de to guttene, trives med bakinga. Nå for tiden bor færre på gård, færre har tid til å bake, og så har de jo råd til å kjøpe både lefser og flatbrød i butikken. Men det blir jo ikke det samme, og dessuten er det viktig med tradisjoner, at kunnskap går i arv, sier Gro. Selv får hun tiden til å gå i daglig jobb som hjelpepleier og i gårdsarbeidet. Thorvall og Gro Johaug har 30 melkekyr. Men baking blir det tid til.

Barna hennes er ikke bare glade i å bake, men enda mer glade i å spise mammas flatbrød og forskjellige lefser. Gro baker mye før jul. Et år kuttet hun ut valdreslefser, det gjør hun aldri igjen.

Dansende leiver

Flatbrødet blir oppbevart tørt, den myke baksten blir lagt i plastposer og så i fryseren. Hver kveld tar Gro ut tynning, potetkake og valdreslefse som skal brukes til frokost og middagsmat dagen etter. Johauggjengen spiser ribbe julaften, men det blir lutefisk én gang i jula og da spiser de potetkake til. Hver morgen er det både tynning og valdreslefse. Når treet pyntes lille julaften er det kosemat fra familiens jegere servert med lefser.

Flatbrød bli snacks: Det skal ikke mer til enn noen linfrø og litt maldonsalt.

Rollene er byttet om fra da Gro var på kurs hos Lars. Her er Lars læregutten. Fotograf Richard passer på å ta bilder av Lars' første uelegante forsøk på flatbrød. Men han får fort tak på det, under Gros veiledning og anerkjennelse.

Finn flere oppskrifter fra Kjøkkenveien her

Hun forklarer hvordan du skal svinge leiven rundt, og at den skal få luft under seg etter at den er snudd, slik at den «danser» under kjevla på bakstefjøla. Hun bruker byggmel til utbaking, men passer på å ikke bruke for mye, En skal ikke få mel på fanget når en spiser lefse eller flatbrød på Johaug-gården. Og det skal ikke skorte på mengden. Gro baker 20 kilo flatbrød til jul.

- 20 kilo flatbrød er vel ganske mye?

- Ja, 20 kilo flatbrød er ganske mye, men da gir jeg bort en del også da, smiler Gro Johaug og stikker til de besøkende litt ekstra tynning til tilbaketuren. Godsakene metter godt, ikke rart de ble brukt til setermat før i tiden og fortsatt mye til nistemat.

Nå skal det smake: Thorvall er godt vant med takkebakst, og nå i førjulstiden er det ekstra mange godsaker som skal prøvesmakes.