Det er alltid spennende når vi kommer hjem til folk som har en kommersiell tilknytning til boligprodukter. Vil hjemmet være påfallende kraftig preget av årets kolleksjon? Randi ler avvæpnende når vi tilstår at vi var litt bekymret for om vi ville komme inn i en Ikea-katalog.

- Nei, jeg er så voksen at jeg har det meste som trengs i et hjem. Skal noe inn nå, må noe annet ut, og jeg synes det er vanskelig å kvitte meg med ting som funker og som jeg er fornøyd med.

Foto: Guro Kulset Merakerås

Familien Schjetnes hjem på Byåsen har blitt møblert i løpet av en nittenårsperiode. Ulike arbeidsplasser og livsepoker har satt spor i form av smak, inspirasjon og tilgang på produkter som har endret seg gjennom årene. Randi har vært businessdame som pendlet til Oslo, deltidsarbeidende mamma med eget firma innen interiørdesign og hjemmekontor på Byåsen, og hr-manager på Ikea - for å nevne noen hovedpunkter fra de siste tyve årene. Nå er hun altså fungerende varehussjef på Ikea Leangen, men ser ingen grunn til å demonstrativt ha et renspikket Ikea-hjem av den grunn.

- Jeg er glad i lekkert design, enten det kommer fra Ikea eller ikke. Fordelen med Ikeas designvarer er at de ikke er helt tullete dyre.

Ikea er for de mange. En av ulempene med produktene er nettopp dette - at designen føles mindre eksklusiv når «alle» har de samme tingene. Randi løser dette på sin egen måte. Hun bruker Ikea-møblene sine på uventede steder eller lar dem få nye funksjoner.

- Dette er min absolutte favoritt. Det ble egentlig solgt som et garderobeskap, men jeg bruker det til alt, sier Randi, og peker på stålskapene i «lockerstil» som hun har på spisestua. PS-kolleksjon og ikke lenger i salg i denne fasongen.

Ikke i en sofa fra Ikea

På stua er en fire meter lang sofa det definitive hovedmøbelet.

- Vi burde vel kanskje hatt en sofa fra Ikea, ler Randi. Men hun kjøpte denne fra en dansk konkurrent for om lag ti år siden, og den er ikke moden for utskifting ennå, så da får den bli med videre.

- Et godt tips, uansett hvor du kjøper sofa, er å kjøpe med stoff til å lage et diskret varetrekk. Med unger i huset er det jo søling hele tiden, og har du varetrekk på, er det bare å putte det i vaskemaskina.

Salongbord, det vil ikke Randi ha. For hun liker altså å ha det litt annerledes. Krakker gjør nytten til å sette kaffekoppen på, og et oppbevaringsbord fra Ikea svelger unna fjernkontroller, bøker og det som ellers trenger et sted å bo i nærheten av sofaen. Kombinasjonen med Weras store hundepute, de mange bordenhetene og Wegners flagglinestol skaper ganske riktig et originalt og annerledes salongmiljø.

Rustfritt og rufsete kjøkken

I Randis hjem er kjøkkenet det rommet som har tydeligst Ikea-preg. Men heller ikke her får du følelsen av å «ha sett det før».

- Det er ikke så mange som velger å ha hele innredningen i stål. Jeg er kjempeglad i kjøkkenet mitt. Og synes det er like fint nå som da vi kjøpte det for over ti år siden. Stål får bare patina ved slitasje - det ser ikke ødelagt eller skadet ut selv om det får en bulk eller en ripe, sier hun.

Over kjøkkenbenken henger et opptrykk av en snodig hund med lue - forstørret fra et postkort. På stålreolene som supplerer kjøkkeninnredningen henger et konfirmasjonsfoto på en papplate med klype på. På skapene i spisestua henger også bilder i klyper, på skakke og skeive. Utradisjonelt er et godt samleord for det meste Randi har på veggen - og måten det er hengt opp på. Stort sett rammeløst.

LES OGSÅ: Se flere bilder av Randis bildeoppheng

- Det ser kanskje litt rufsete ut. Men vi er en litt rufsete familie, så det passer bra, ler Randi og tar oss med til badet. Også her finner vi uvanlige løsninger - og en hemmelighet inne i et skap som skal underbygge påstanden om rufsethet.

- Hvorfor brette håndduker?

- Vet du, jeg har det veldig rotete i skapene mine. Og skjønner ikke vitsen med å brette håndduker! De skal jo rives ut igjen, uansett. Jeg har viktigere ting å bruke tiden min på, ler hun, og åpner et skap for å bevise at hun snakker sant. Det ser ganske riktig ut som om baljen fra tørketrommelen bare er tømt inn i skapet.

Sunn fornuft og kreativitet, det er kjennetegn ved både arbeidsplassen og hjemmet til Randi. Den sunne fornuften gir seg blant annet utslag i at hun ikke trenger å ha et rent Ikea-hjem selv om hun jobber der. Kreativiteten ser vi i både store og små løsninger. Ta for eksempel det nedsenkede badekaret. Randi og mannen Bent hadde en kjellerbod de kunne ofre, og bestemte seg for å gå for dusj og badekar i et slags flislagt minibasseng da de pusset opp badet for ti års tid siden.

LES OGSÅ: Mette Johnsen på Byåsen har med forundring fulgt med på at hjemmet hennes på Byåsen har blitt mindre originalt og mer trendy

Ny bruk gir særpreg

Hun liker kombinasjonen av kule, litt spesielle ting fra Ikea, der PS-kolleksjonene er hennes favoritter, og gamle møbler med sjel og slitasje. Og så er det en og annen designstol og -lampe fra mer kjente navn og - spor fra tiden med Revir interiør, som hun startet og drev sammen med nabo og sivilarkitekt Ingrid Habberstad.

Portier og stol i yttergangen

Ikea er for de mange. Randi har sansen for at design gjøres tilgjengelig for alle. Hvis man allikevel, som sjefen selv, er av den typen som vil ha det litt annerledes enn folk flest, er trikset å forandre på møblene eller bruke dem på utradisjonelle måter.

- Jeg pimper ikke Ikea-tingene mine noe særlig. Sønnen min kan finne på å svinge malerkosten og har for eksempel malt rammen på et speil, men jeg er ikke så stor på det. Min greie er heller å velge et annet bruksområde. Jeg bruker søppelbøtter som potteskjulere, garderobeskap på stua og garasjehyller som romdeler på kjøkkenet, forteller varehussjefen.