1. Søndagsmiddag

Bent Stiansen, Font

En bok som får oss til å trå til litt ekstra, med oppskrifter som både står solid plantet i tradisjonene og som tar til seg moderne tilnærming i teknikk, ernæring og smak. Mektig og flott av en kokk som virkelig kan forklare matlaging slik at hvermannsen forstår det. Stiansen hyller gleden over gode matvarer kombinert med søndagsmiddagens sosiale funksjon. Oppskriftene følger året.

2. Norsk fisk

Odd Ivar Solvold, Gyldendal

Landets kanskje beste, men ikke mest PR-kåte, kokk med grunnleggende, ujålete bok som øker forståelsen for og gleden over fiskemiddager. Hverdagsretter som seibiff med løk og fiskefingre er gitt nye vrier – og er i selskap med de mest staselige festmiddager. Alt er enkelt og forståelig forklart. I tillegg til kapitler organisert etter fisketyper er det et nyttig avslutningskapittel med gode sauser til fisk.

3. Fermentering

Gry Hammer, Cappelen Damm

Ulike fermenteringsteknikker er tatt frem fra glemmeboken i de siste årene og er blitt en motesak på linje med surdeigsbaking og ølbrygging.

Denne boka er ikke noe motejåleri. Her formidles konkrete oppskrifter og fremgangsmåter i tillegg til premissene for de grunnleggende teknikkene på en forståelig og smittende måte under mottoet glade tarmer, gode smaker.

4. Kok & stek

Jostein Medhus og Espen Vesterdal Larsen, Gursli Berg

Kulinarisk akademis tredje bok i en serie om grunnleggende kokketeknikker. Her handler det generelt om varmebehandling av råvarer og teknikker som koking, steking, confitering, fritering, grilling, blansjering, posjering, sous vide forklareres – sammen med 198 oppskrifter.

5. Eventyrlig

Karla Siverts, Gyldendal

En lærerik opplevelsesreise i norsk natur med en dyktig norsk kokk og formidler, med fristende oppskrifter med det beste fra markens grøde, sjømat og vilt.

6. Aichas kjøkken

Aicha Bouhlou, Gyldendal

Fascinerende personlig, men likevel allmenn kokebok med 78 «eksotiske hverdagsretter» som godt kan brukes i festlige anledninger. Maten til Aicha tar utgangspunkt i egen marokkansk bakgrunn og barndom, men har også preg av år i Tyskland, Norge og Frankrike. Dette er inspirerende crossover-mat.

7. Italia – en matsafari

Jon Berg, Gursli Berg

Lekker reise fra region til region i Italia, der lokale kokker bidrar med regionale spesialiteter. Oppskriftene er tilpasset norske kjøkken og råvarer. Her er rom for både eksotiske spesialiteter og de mest kjente italienske favorittene, alt med den typisk italienske grunnleggende respekten for hver enkelt råvare.

8. Frukt og bær

Sverre Sætre, Press

Årets dessertbok, med de lekreste fristelser: kaker, syltetøy, is, sorbeer, puddinger, kremer, terter, organisert etter de ulike råvarer. En grunnleggende bok med utallige oppskrifter og tips.

9: Grøt på ville veier

Buxrud, Sollerman Dring & Wang, Cappelen Damm

I alt 76 forskjellige grøtoppskrifter, i stort spenn – fra typiske frokostgrøter til desserter og de rene middagsretter, med tydelig fokus på ernæring og bærekraft.

10: Sodd i bøtter og spann

Yngve Kvistad, Vigmostad og Bjørke

Mer kulturhistorie enn kokebok, men boka har også en informativ oppskriftsdel med bra spenn. Den trønderske «nasjonalretten» lages på mange forskjellige måter og i flere områder enn i Trøndelag.