Gunn Berit ser etter fine ting på sosiale medier og lager lignende løsninger i rekkehuset på Flatåsen. Av og til med en egen vri, men hun synes ikke det er et stort poeng i seg selv.

- Det blir jo uansett mitt eget så lenge det er i mitt hjem. Noen synes det er veldig kjedelig å ha det samme som alle andre, men jeg bryr meg ikke om slikt.

Gunn Berit liker Kähler like godt som før, selv om de karakteristiske stripene er blitt selve symbolet på saueflokkmentalitet blant interiørinteresserte.

Flatåsen: Det er to år siden familien flyttet inn i rekkehusleiligheten på Flatåsen. Leiligheten går over tre etasjer.

- Det er jo slik at vi oppdager enkelte ting fordi de er trendy og vises fram på bilder over alt. Men hvis det er ting du virkelig liker, bytter du det ikke ut selv om trenden forandrer seg. Mange sier at Kähler er så utbrukt, men jeg har kjempesans for de stripene. Jeg er sikker på at jeg kommer til å ha det til jeg går iveg, sier Gunn Berit. Selv om hun ser på seg selv som en veldig kreativ person, ser hun ingen grunn til å late som om hun er et oppkomme av ideer som ingen andre har tenkt på før.

- Når det kommer til stykket, tror jeg det er ytterst få som ikke henter ideer fra andre, selv om noen hevder at de finner på alt selv.

Bekreftelse og inspirasjon

Etter flere år utenfor arbeidslivet på grunn av kronisk sykdom, opplever Gunn Berit at interiørinteressen og muligheten til å dele denne på sosiale medier, gir henne etterlengtet respons.

- Når du er i jobb, får du tilbakemeldinger på det du gjør. Men det er ingen som kommer hjem til deg og sier at du har vært flink til å vaske gulv eller lage mat. Når jeg får likes på Instagram, er det en hyggelig bekreftelse på at noen synes jeg har gjort noe bra, at jeg har fått til noe. Det er inspirerende å kunne inspirere andre, forklarer Gunn Berit. Hun har erfart at det kan være nedbrytende både for psyke og selvtillit å være utenfor arbeidslivet. At Instagram kan være med på å motvirke dette, er en positiv side ved sosiale medier, påpeker hun. Samtidig er hun oppmerksom på farene.

- Det er lett å gå i fella og tenke at alle andre kjøper seg noe nytt hele tiden og har råd til å reise bort stadig vekk. Men da må du huske på dette: Hvis du følger tusen folk på Instagram, da er jo en eller annen på tur eller shopping til enhver tid. Men det er jo ikke de samme som reiser eller shopper hver gang!

Selv har Gunn Berit et nøkternt budsjett. Når hun skal kjøpe noe, sjekker hun alltid på finn.no først, om det er mulig å få tak i varen brukt. Veldig ofte blir det treff. Kanskje ikke med det samme, men når hun legger inn et søk, får hun beskjed dersom varen dukker opp. Går hun til anskaffelse av noe som ikke ble en fulltreffer, selger hun det igjen.

For øvrig er hun flink til å skape forandring ved å flytte rundt på det hun har, framfor å stadig kjøpe nye ting.

LES OGSÅ: Ønsket seg utedo-feeling på badet

Svart, hvitt og grønt

Gunn Berit unngår for det meste de dyre innkjøpene. Men av og til gjør hun unntak. Som da de trengte to barstoler til kjøkkenbaren.

- Det måtte være stoler som Lars-Erik likte å sitte på og som jeg likte å se på. Det var ikke enkelt, skal jeg fortelle deg. Da jeg fant disse, innså jeg at her var det bare å begynne å spare.

Stolene fra Hay kostet om lag 2000 kroner stykket, noe Gunn Berit egentlig synes er galskap. Stolene rundt kjøkkenbordet er til gjengjeld fra Jysk og tilhører en helt annen prisklasse. Fargen har alle stolene til felles: Svart.

- Jeg er mest glad i nøytrale farger, sier Gunn Berit. Hjemmet er nesten utelukkende innredet i svart og hvitt, med et og annet innslag i grått. Og grønt. La oss ikke glemme det grønne som kommer inn i form av planter.

- Jeg jobbet på Plantasjen i en del år, så det er mulig det er en gammel yrkesskade, sier Gunn Berit når vi kommenterer alle plantene som er integrert i interiøret. På hyller, i veggpotter, og på avlastningsbord står det små grupper med planter - over alt, bare ikke i den tradisjonelle vinduskarmen.

Forandre uten å kjøpe nytt

Det er fem familiemedlemmer pluss katten Rambo som bor på om lag 130 kvadrat fordelt på tre plan. Selvsagt kunne de ha ønsket seg flere soverom. Og Gunn Berit skulle gjerne hatt gelender i pleksiglass og stål i trappa. Men, som hun påpeker: Hemmeligheten er å være fornøyd med det du har, og ikke alltid hige etter noe mer og finere. Når hun stadig ommøblerer hjemme, er det ikke fordi hun er misfornøyd med tingenes tilstand.

- Fordi jeg ikke kan jobbe fullt, har jeg mye tid til overs. Den må jeg bruke til noe. Og så blir jeg litt lei av å ha det likt hele tiden, siden jeg er så mye hjemme.

Et av Gunn Berits triks er at hun samler alle løse gjenstander på stuebordet når hun tørker støv. Da opplever hun at stua blir et blankt lerret som hun kan innrede på nytt.

- Jeg setter tilbake tingene på en annen måte, og prøver å tenke komposisjon. Grønt, men ikke for mye. Gi luft mellom tingene, men allikevel samle dem i grupper. Ulike høyder.

Hun bytter ikke bare plass på ting i stuen, men lar interiørelementer rullere i hele huset. Et pledd fra soverommet kan oppleves som nytt når det kommer inn på stua. Skinn, lamper og puter kan fungere i mange ulike rom.

- Av og til flytter jeg på ting fordi jeg har lyst til å skape et nytt motiv for Instagram. Men jeg opplever ikke det som negativt. Det er heller slik at Instagram inspirerer meg til å gjøre endringer. Men altså først og fremst med de tingene jeg har. Man trenger ikke kjøpe nytt.

hjem@adresseavisen.no