Rekkehusene på Saksvik ble bygd på 70-tallet for å skaffe billige boliger til unge trøndere i etableringsfasen.

Hvis du av praktiske og økonomiske årsaker må bo i rekkehus, men egentlig drømmer om en gammel gårdsbygning, da har du to valg. Du kan fortrenge drømmen din, eller du kan gi blaffen i at du bor i et rekkehus, og innrede det som om det var våningshuset på en gammel gård. Linda Stensås valgte det siste. Da hun flyttet inn i 70-tallsrekkehuset på Saksvik, Vikhammer for to år siden, tok hun med seg mest mulig innredning fra besteforeldrenes hjemplass i Ålen.

LES OGSÅ: Berit og Kjell kjøpte seg småbruk i Ålen og fikk alt løsøre og inventar med på kjøpet.

SE VIDEO: Dette har paret har skapt av det gamle småbruket.

Mye av det hadde hatt en mellomlanding i Selbu, på foreldrenes hytte. Men nå skulle den tømmes, og Linda sto klar til å ta imot. Spann, kasser, benker, tønner, senger, hyller, vedkasse. Og så denne kjøkkeninnredningen. Som Linda plasserte på stua, til manges store forferdelse. Men da møblementet var vel og vakkert på plass, og ferdig malt, da fikk flere øynene opp for at dette var en kul løsning.

Arv

Kjøkkeninnredningen har fått selskap av en vedkasse som også ble med fra Selbu.

Godt med ved og gammel kjøkkeninnredning setter tonen i stua til Linda. Foto: Guro Kulset Merakerås

- Vi fyrer hele tiden, fyr på peisen er bare det koseligste som finnes, sier Linda, og datteren Elizabeth nikker. - Jeg synes ofte det er så kaldt hjemme hos andre folk, for vi pleier å ha det veldig varmt her hjemme, smiler hun. Hun var aktivt med under oppussingen og har en smak som stemmer godt over ens med mors. De liker skinnfeller og puter, hvitmalte møbler med passe slitasje, og gamle arveting. For de gamle sakene som står rundt omkring er ikke kjøpt bare for å passe stilen. De er arvet, og Linda tror heller det er disse tingene, og minnene om de som eide dem, som har påvirket henne til å ha en forkjærlighet for det hun kaller en landlig stil.

- Jeg skulle bodd i ei gammel lån, jeg vet du. Jeg får prøve å treffe en bonde, ler hun. Kanskje blir det å flytte på landet en gang. Foreløpig er det praktisk å bo her, slik at Elizabeth har kort vei mellom sine to hjem og ikke minst til skole, trening og venner.

«Gammelstuggu»

«Kjellerstua» blir litt for ordinært, så Linda og Elizabeth kaller dette rommet for «Gammelstuggu.»
Linda erstattet lampeglasset med tønnebånd og hønsenetting.

Kjellerstua i rekkehuset kaller de «gammelstuggu». Her er det skuvseng og smørvinde, trehester og gammelt skoleutstyr. Og vedovn, selvsagt. Stor hygge. Linda hadde noen gamle tønner. Her er stavene brukt for å lage et grovt brett til salongbordet, mens bunnen er blitt underlag for en lykt.

Tønnebåndene er også i bruk, men for å se dem, må vi ta oss to etasjer opp, til soveromsgangen. Her hang det et par standard taklamper som slett ikke passet til Lindas stil. Men de var nå en gang montert opp der, med ledninger og det hele, så Linda tok til å tenke på om hun kunne greie seg med å skifte ut glasset. Hun tok tønnebåndene, en bit hønsenetting og litt hyssing, og gikk i gang. Resultatet er to grove, kule lamper som funker både estetisk og praktisk.

Trivsel

Linda byr på pizzahorn, og vi slår oss ned ved spisebordet. Hun er godt opplært fra bestemor i Ålen, kan hun fortelle, til å sørge for traktement når det kommer gjester «til gårds». Gode barndomsminner fra gården der er definitivt med på å fyre opp under trivselen med gamle ting. Når hun i tillegg har arvet et praktisk og kunstnerisk gen fra morslekta, da blir det mange pusleprosjekter for å få tatt i bruk gamle saker og ting. Trivsel er stikkordet hun peiler etter. Og det skaper hun gjennom fyr på peisen, servering, skinn, puter og ting med levd liv. Alt dette på en lys bakgrunn - Linda malte både tak og vegger før hun flyttet inn. Alle overflater var i ubehandlet furu. Mange ville vel valgt å legge gips, men Linda falt for leiligheten nettopp fordi hun så at det kunne bli mye, koselig malt panel, her.

Pusset opp bad med pensel

Badet er et annet eksempel på Lindas evne til å finne løsninger.

- Da jeg hadde kjøpt hus, hadde jeg ikke råd til å begynne med noe dyr oppussing. Men badet var skikkelig kjipt 70-tallsbad, så noe måtte jeg gjøre.

LES OGSÅ: Hege Eggen Børve på Levanger bor også i et 70-talls rekkehus. Hun har valgt helt andre grep enn Linda for å la leiligheten endre karakter.

Linda sparklet frontene på innredningen for å bli kvitt profilen og den glatte overflaten, og malte dem grå. Ved enden av benken plasserte hun en gammel tredør med malingsrester, og hang ledlys mellom døra og dusjen, for å skape litt stemning. Et vaskefat på benken og noen metallkurver gjør at vi fjerner oss enda et stykke fra 70-tallsbadet, som for øvrig hadde vinyl på gulvet og baderomsplater på veggene.

Oppussing av bad hadde ikke Linda råd til etter at hun hadde kjøpt bolig, men med sparkelspade, malerkost og kreativ bruk av ei gammel dør, har hun gitt 70-tallsbadet et helt nytt uttrykk.

- Det var stygt, men det fantes ikke fuktskader her, og da fikk jeg beskjed om at det var fullt mulig å male både gulv og vegger. Det har funket fint, forteller Linda. De to damenes behov for privatliv på badet er ivaretatt dels gjennom tredøra som lager tett vegg på den ene siden av dusjkabinettet, og dels gjennom en humoristisk påmalt sensurert sone på dusjdøra.

- At jeg fikk til en så stor forandring på badet med bare sparkel og maling, det er jeg både litt overrasket og litt stolt over, sier Linda.

Døra på badet er ikke den eneste gamle tredøra i huset. På stua står det også et eksemplar.

Sau og skinnfeller er viktige stikkord for dette hjemmet. Linda har satt en gammel dør med sprosser foran vinduet for å skape en illusjon av gammeldagse vinduer med sprosser.

- Jeg hadde denne gamle døra med sprosser, og tenkte at det hadde jo vært artig å få brukt den et sted. Og så kom jeg til å tenke på at gamle låner hadde sprossevindu. Jeg kunne jo få litt av det, i hvert fall! Dermed stilte Linda like gjerne den gamle døra foran vinduet, slik at døras sprosser gir et anstrøk av gamle-vinduer-følelse til rekkehusets stuevindu. Sammen med skinnet fra spælsau i sofaen og væren på veggen, skaper de en slags fårekledd stue.