Dette skaper livsfarlige situasjoner og gjør skader for 50 millioner kroner i året.

Beregninger Gjensidige har gjort, viser at forsikringsbransjen mottar nærmere 2000 skademeldinger i året der bilfører har glemt håndbrekk eller ikke satt bilen i gir ved parkering. Bare Gjensidige mottar rundt ti skademeldinger i uken. I tillegg kommer alle nesten-tilfellene der bilen ble stoppet før det gikk galt.

- Jeg tror mange kjenner seg igjen i å komme tilbake til der bilen sto parkert og oppdage at den er borte. Første tanken er kanskje at den er stjålet, før en innser at den har trillet av gårde på egen hånd, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige Pål Rune Eklo.

Han mener det bare er tilfeldigheter som gjør at ikke flere blir skadet eller i verste fall omkommer i slike hendelser. Forsikringsselskapet hører ofte skrekkhistorier som kunne gått skikkelig galt.

- En rullende bil er nesten umulig å stoppe hvis du ikke sitter inne i den. Vi har eksempler der barn har sittet i baksetet eller vært nære på å bli truffet, sier Eklo.

Reduserer erstatningen

2000 hendelser hvert år betyr materielle skader for rundt 50 millioner kroner. Få er klar over at de kan få redusert erstatningen sin hvis de ikke sikrer bilen.

- Sikrer du ikke bilen mot å trille, regnes det som grovt uaktsomt og erstatningsbeløpet kan bli avkortet, sier Eklo.

Ofte skjer det i forbindelse med at sjåføren har det travelt, er stresset, eller blir distrahert av andre hendelser når han eller hun parkerer.

Skal bare en kort tur inn på butikken eller bensinstasjonen.

Glemmer håndbrekket på parkeringsplassen utenfor kjøpesenteret.

Parkerer bilen for raskt å løpe inn og hente i barnehagen.

Stopper i innkjørselen for å hente noe inne i huset.

Glemmer håndbrekket i garasjen.

Motoren i gang

Forsikringsbransjen kan vise til følgende skrekkens eksempler:

Bilføreren parkerer med motoren i gang, og i baksetet sitter et lite barn. Bilen triller nedover en bakke og unngår så vidt å treffe to hus på sin ferd før den stopper på en slette. Bilen ble totalskadd for 250 000 kroner. Heldigvis gikk det bra med barnet i baksetet.

Bilføreren parkerer på et relativt flatt underlag utenfor huset sitt. Likevel begynner bilen å trille rolig i 150 meter før den når en bratt bakke. Farten øker og bilen raser gjennom en hage og treffer en redskapsbod. Skader for 100 000 kroner på boden, og store materielle skader på bilen. Bare tilfeldigheter gjorde at bilen ikke trillet utfor et stup og ned på taket til et rekkehus.

Stoppet i grøfta

Mens bilfører er inne og henter barna i barnehagen, begynner bilen å trille der mange folk vanligvis ferdes. Bilen stopper til slutt i ei grøft. Heldigvis kom ingen til skade.

Bilfører stopper for å hente posten. Bilen står ikke i gir, og håndbrekket er heller ikke på. Bilen triller bakover gjennom en liten skog og stopper først på baksiden av et hus. Et lite barn på trehjulsykkel har nettopp forlatt stedet der bilen stoppet. Bilen fikk store materielle skader.

Sjåføren parkerer bilen på tomgang utenfor garasjen sin, uten å sette på håndbrekket. Mens han er inne i huset, triller bilen bakover og treffer et tre. Det oppsto skader for 25 000 kroner.