Utsynet er vidt og fagert fra toppen av Gråkallen. Mens øyet fanger inn alle fjell i syning om, sikter den kuppelrunde radaren sitt elektroniske fasettøye mot høyere sfærer. I dette området satt den tyske musikeren og eneboeren Max Raebel i mange vinterkvelder og tegnet nordlyset og undret seg over lysfenomener og stjerner på himmelhvelvingen.

En gang var dette en riktig «himmeltur», så høyt til værs det var mulig å komme i rimelig nærhet fra Trondheim. Gråkallen var et eksotisk turmål for mondene europeere på Fjellseter turisthotell, og et populært vendepunkt på en søndagstur for byfolk flest.

Hytta like oppunder toppen var reist av Trondhjems Turistforening og ble tatt i bruk sommeren 1889. Den lille rødmalte bygningen var gitt til foreningen av kjøpmann Adolf Neergaard, etter at den hadde stått utstilt i Turnforeningens hage under landbruksutstillingen i Trondheim i 1887. De to første somrene var Gråkallhytta selvbetjent med utlån av nøkkel på Tempervollen eller Fjellsetra, før Marie Wiggen ble engasjert som vertinne sommeren 1891. Da var det påbygd et lite kjøkken, slik at turgåerne kunne bys på mat og forfriskninger etter den anstrengende turen til topps. En annen gavmild mann her oppe var aviskioskeieren Albert Emil Koch, som i 1890 ga turistforeningen den høye vindfløyen til varden og det runde siktekartet som ble satt opp to år senere.

Sesongen på hytta varte fra 17. mai til midten av september, med salg av kaffe, brus, ingefærøl, lettøl, kaffebrød og sjokolade. På fine dager kunne så mange som 400 ta turen opp til hytta allerede det første året, og trafikken økte gradvis i årene som fulgte. I 1900 fikk turistforeningen ferdigstilt en vei, som gikk i store slyng opp på den sørøstre siden av Gråkallen, dvs. rett opp for Skistua, som Trondhjems Skiklub hadde åpnet vinteren 1896. Siden er det denne veien som brukes av de aller fleste som tar turen opp.

Turistforeningen drev Gråkallhytta med skiftende vertskap frem til 1920, da den ble solgt til kommunen, som ikke greide å følge opp de rike tradisjonene rundt det populære utfartsstedet. Hytta ble ikke holdt åpen så ofte som før, og det var så som så med vedlikeholdet. Da krigen kom, og Gråkallen ble tatt i bruk til militært formål, ble hytta i 1942 brent av tyskerne - etter avtale med kommunen.

Her finner du flere bilder fra gamle Trondheim.

Fortsatt er det en befriende følelse og gå til topps på Gråkallen - eller så langt man kommer, etter de begrensningene Forsvaret har satt i mange år. Der Gråkallhytta sto, har en gruppe gamle tillitsmenn i turistforeningen og skiklubben, satt opp et skilt til minne om dette gamle attraktive turmålet som ble borte.