Veien fra Vinmopolet til sykehuset kan være så mangt. Men at Merete i dag sitter på en benk utenfor akutten, er en følge av et veloverveid valg.

Du ser veldig avslappet ut her på benken. Hva gjør du her?

- Jeg er legesekretær. Nå er jeg ferdig på jobb og venter på at søskenbarnet mitt, som er operasjonssykepleier, skal plukke meg opp. Mora mi på Fosen har bursdag i morgen, så da er vi en gjeng som drar utover for å feire henne litt.

Men siden du sitter her, er akutten arbeidsstedet ditt?

- Ja. Jeg er på obs-posten to dager i uka. Resten av tida er jeg på noe som heter felles skrivetjeneste, hvor vi gjør en del oppgaver for alle avdelingene på sykehuset, skriver epikriser, operasjoner og notater.

Det er kanskje mer dramatikk på observasjonsposten. Blir det høy puls innimellom?

- Ja, det er jo akutten, så vi får jo inn alt mulig av pasienter. Man blir på en måte vant til det, men det er fortsatt ting som kan gå inn på meg. En periode jobbet jeg på barneklinikken, hvor det kommer inn syke unger som blir liggende over lang, lang tid. Jeg er så imponert over de ungene, hvordan de klarer å holde humøret oppe! Det har fått meg til å tenke over hvor heldig jeg er som har friske unger.

Du har aldri vært her med syke unger?

- Nei, jeg har jo vært på legevakta med dem, men ikke noe utover det. Jeg har vært heldig. Selv har jeg også sluppet alvorlige ting, selv om jeg har ligget her som pasient.

Ja, du har jo fått barn!

- Ja! I tillegg til tvillingene på atten og et halvt, har jeg en gutt på fjorten. Og så har jeg en samboer, da. Vi har bodd sammen i over 24 år, men det er ikke blitt noe giftermål. Og nå kan det være. Jeg kjenner folk som har giftet seg etter å ha vært sammen i mange, mange år. Og så har det gått skeis kort tid etterpå. Så det tar jeg ikke sjansen på! Hehe.

Og nå skal du på helgetur til Fosen. Da er du kanskje fosning?

- Jo, men jeg flytta fra Bessaker allerede som 16-åring, da jeg begynte på videregående. Fotballinja på Gerhard Schøning. Jeg og venninna mi fikk oss en leilighet sammen på Lade. Siden har jeg bodd på Lade.

16 år er ganske tidlig å flytte hjemmefra?

- Jo, men det var spennende! Vi kjente mye folk og hadde mye artig, vi to jentene. Det var ganske mange i klassen som var sjalu på oss som bodde aleine. De fleste bodde jo hjemme, så det var jo til oss folk kom om det skulle være et sosialt lag.

Jeg pleide å si til de som var misunnelige på oss, at de slapp i hvert fall å betale dopapiret sitt sjøl!

Så hybellivet anbefales?

- Ja, jeg klarte meg fint på lån og borteboerstipend. Men nå tenker jeg, herregud, så glad jeg er for at tvillingene bor hjemme!

Så nå har pipen fått en annen lyd!

- Hehe, ja. Men så lenge de kan bo hjemme, er jo det helt toppers, det har jo litt med økonomi å gjøre også. Jeg husker det gikk veldig mye i pasta på hybelen, med litt kjøttdeig og ost, om vi slo på stortromma. Men mødrene til vennene mine var snille og ba meg ofte på middag.

Og denne helga blir det feiring av mor?

- Ja. Hun liker ikke å feire seg selv, men nå drar vi. Det blir hyggelig med en tur hjem, det blir første turen siden jul. Med tre aktive unger i heimen, blir det mye fotball og hit og dit i helgene. Men nå blir det bursdagsfeiring med god mat og vin i kurven.

Før jeg kom hit til St. Olav, jobba jeg på Vinmonopolet i ti år.

Oi, det er et stort spenn mellom Vinmonopolet og sykehuset?

- Ja. Jeg har jo truffet igjen noen gamle kunder her som jeg må ta meg av videre! Neida, hehe, jeg bare tuller. Jobben på Vinmonopolet var artig, den. Men da det ble selvbetjente pol, ble det mer butikkjobb, så da tok jeg utdannelse som legesekretær på kveldstid. Jeg hadde jo tvillinger på ett år den gangen og jobbet annenhver helg og lange dager. Her er det en helt annen arbeidstid.Og fri i helgene.

Jeg hadde nesten glemt at vinmonopolene ikke alltid har vært selvbetjent. Som fagperson har du kanskje noen favoritter og gode vintips?

- Jeg er veldig glad i italienske og spanske viner, men mye har forandret seg fra den gangen jeg begynte der. Da hadde vi av pappviner én rød, én hvit tørr og én hvit halvtørr. Nå er det jo blitt et enormt utvalg! Jeg liker å prøve nye ting.

Og nå står sommeren for døra. Har du noen planer?

- Med aktive unger har det vært mange år med fotballcuper, så dette blir faktisk første sommeren på seks år vi ikke skal på Storsjøcup. Det er litt trist at det er over...

Så i år har vi planer om å tilbringe en del tid på Frøya, i sommerhuset vi har der. Vi får se an været litt, er det fint i Trøndelag, er det ingen plass som er bedre! Vi har nettopp kjøpt oss kajakker. Og så er det ut med båten og fiske og fiske krabber og så blir det bading i stampen og i sjøen.

I sjøen også ...?

- Å ja! Man hopper fra brygga. Da tar det bare to sekunder, så er du helt bedøvd! Det er måten å bade på i Trøndelag!

hilde.ostmoe@adresseavisen.no

Vi er mange som sitter på en benk iblant. Vil du lese om flere, har du muligheten HER

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter