Men den virker unektelig bredere slik den fremsto i 1903 enn i dag - kanskje også ryddigere og vakrere. Det gamle bildet er tatt litt ovenfor krysset med Olav Tryggvasons gate, slik at gata ses i to tredels lengde med Vår Frue kirke som en solid fondvegg i sør.

Til venstre ses Nordre gate 15, der Jens Nissen drev parfymeri og «drogueriforretning», dvs. salg av medisiner og diverse kjemikalier. Den store klokken på fasaden antydet at det i tillegg var en urmaker i gården; det var L. Præsthus, med leilighet for seg og kona i 2. etasje. Både Nissen og Præsthus var for øvrig ute av nr. 15 etter et år eller to. Mens urmakeren døde og forretningen lagt ned, gikk Nissens butikk over til Ivar Grønli, som solgte parfyme under firmanavnet «Jens Nissens Eftf.» Snart etter kom imidlertid et nytt firma inn i denne gården, gullsmed H.P. Henriksen, som ble et fast innslag i gatebildet helt til 2006.

I nabogården, nr. 13, holdt først på 1900-tallet en av byens jødiske handlende til, Markus Savosnick, med sin urmakerforretning. Der hadde ellers firma H. Schwendgaard sitt store butikklokale og viste frem et utvalg av møbelstoffer i store speilglassruter. Disse vinduene var kommet på moten noen år før og preget mange av tregårdene på Nordre, gjerne påmontert markiser til bruk om sommeren. Lengst oppe ses murgårdene fra 1870-årene som med sine fire etasjer innevarslet en ny byggehøyde i byen.

Fra Dronningens gate og nedover lå østre side av Nordre gate lenge uforandret, men denne historiske idyllen fikk en brå slutt med brannen i kvartalet mellom Dronningens gate og Thomas Angells gate i desember 2002. De bygningene som reiste seg, forsøkte å slå en bro mellom gammel trehusbebyggelse og mer ruvende funksjonalistisk arkitektur. Resultatet ble da også deretter – noe midt på treet?

Her finner du flere bilder fra gamle Trondheim