Du har det travelt?

- Det var faktisk en telefonselger som kontaktet meg. Vanligvis blir jeg provosert av sånne henvendelser. Men denne gangen ville fyren selge meg noe jeg hadde bruk for.

Hva da?

- En terminal for kredittkort. Det trenger vi i Svartlamon samvirkelag. Den butikken driver vi på frivillig basis, på dugnad. Vi selger økologisk og rettferdig mat. Lokalene får vi låne. Og fordi vi har så lav avanse, tror jeg vi har de rimeligste økologiske matvarene i hele byen.

Det var reklamen ...

- Ja, akkurat nå holder vi på å pusse opp og utvider lokalene, fra 15 til 25 kvadratmeter. Men hvis folk spør etter noe, sjekker jeg om vi har det. Egentlig driver jeg butikken Banana Moon. Vi selger klær fra India.

Du driver business fra benken?

- Jeg holder øye med begge butikkene på en gang.

Det høres fint ut ...

- Når det kommer en kunde, må jeg selvsagt reise meg fra benken. I Banana Moon har vi litt flytende åpningstider, men stort sett fra onsdag til lørdag. Så i sommer blir det mange korte ferier.

Når det ikke er kunder, og du sitter på benken i finværet som nå - hvor går tankene?

- Hit og dit. Jeg ser meg omkring, på hva som skjer. Her skjer det noe hele tiden. Folk kommer forbi og slår seg ned. Så snakker vi om alt mulig. Jeg er opptatt av politikk og spesielt av anarkisme.

Hvorfor akkurat anarkisme?

- Jeg er engasjert i den anarkistiske bok-kafeen Ivar Matlaus. Men utover det, mener jeg anarkisme er en ideologi vi trenger mer av.

Selv om jeg er mot storkapitalen, er jeg ingen statssosialist. Jeg tror ikke nødvendigvis at staten har alle løsningene. Her går Ap, SV og Rødt for langt. Samtidig ser jeg nytten av at vi har noen strukturer. Anarkisme er på en måte frihet, men det er en frihet som innebærer masse ansvar.

På hvilken måte?

- Man må selv organisere seg, holde møter og bli enige. Det tar mye tid. Men det er en lærerik prosess. Slik samfunnet er nå, mener jeg folk blir umyndiggjort.

Det må du utdype nærmere ...

- Ta barndommen for eksempel. Barna begynner i barnehage, fortsetter på skolen og begynner å studere. Hvis du som forelder følger normen, får du liten tid til å være sammen med barna dine. Velger du annerledes, og legger opp til å ha mer tid med ungene hjemme, er det ingen igjen i gata som de kan leke med.

Det høres ut som om du er negativ til barnehager?

- Barnehager er i utgangspunktet kjempebra. Det varierer jo også hvor mange timer barna er der. Men det er noe med samfunnets strategi. Det legges opp til at folk skal jobbe veldig mye. Jeg mener for mye materiell velstand er skadelig.

For hvem?

- Først og fremst for jorda. Men også for folk. Penger og materielle ting tar overhånd. Vi har heller behov for mer fritid enn mer penger. Jeg vet at dette er et følsomt tema. Men jeg er faktisk for kontantstøtte!

Litt overraskende til å komme fra en langhåret fyr fra Svartlamoen ...

- Jeg mener det er en god ting at foreldrene får litt kompensasjon for å være hjemme. Det er bra for foreldrene og bra for barna. For samfunnet er det også billigere, men det er ikke det

viktigste. Det viktigste er hensynet til barna. Vi vet at mange barn i barnehager får et høyt stressnivå. Også når barna blir større, er de opptatt hele uka - med fritidsaktiviteter og trening. Og i helgen er det kamp. Jeg mener denne institusjonaliseringen av barndommen ødelegger lokalmiljøene.

Men ikke Svartlamoen?

- Her har ungene fantastiske oppvekstmuligheter. Vi er mange som passer på dem. Barna er trygge, leker ute og går på besøk til hverandre. Vi kjenner naboene. Dermed har barna nærkontakt med mange forskjellige voksne, ikke bare foreldrene.

Du har selv barn?

- En gutt på 19 og en på to og et halvt. Både jeg og kona jobber reduserte stillinger.

Noe du synes er spesielt hyggelig å gjøre når du ikke jobber?

- Være ute, i skogen eller på byen. Være sammen med barna mine. Plante og drive med hagearbeid. Det er fint med variasjon. Hvis du gjør det samme hele tiden, blir det ikke lenger så hyggelig.

Er du svartlamonitt av første generasjon?

- Jeg har faktisk bare bodd her i fire og et halvt år. Vi bodde mange år på Lademoen, og trivdes godt med det. Men så gikk husleien plutselig opp fra 9 000 i måneden til 14 000. Det var en økning på mer enn 50 prosent. Nå leier vi av Svartlamon boligstiftelse.

Gjør du hagearbeid på Svartlamoen?

- Vi har et lite, gammelt bruk på Selbustrand. Det er et fint sted, med masse muligheter. Og masse arbeid.

Lyst til å møte flere på en benk: