Kokt laks med potet, agurksalat og en klatt rømme er et av de sterkeste symbolene på tradisjonell norsk sommeridyll. Og visst er det godt.

Men av og til kan en ha lyst til å spice opp sommerlaksen, koble den til nye smaker.

Soyasaus og laks er knyttet sterkt sammen gjennom norsk kvalitetslaks' spesielle posisjon som manges favorittråvare i sushi og sashimi.

Det er ikke noe i veien for å tilføre soya og ingefær også når vi varmebehandler laksen, og når vi serverer den sammen med agurk forfrisket med eddik.

Pass som alltid på å ikke overdrive varmebehandlingen.

Vintipset: En mye brukt, men lite kjent drue fra Argentina

Det asiatiske innslaget i dagens rett gjør at jeg jakter på en vin som kan bryne seg på soya og mer til. Mange av de argentinske hvitvinene på druen torrontes gjør nettopp det, med sin lett parfymerte, aromatiske og krydrete stil med et floralt innslag av hvite blomster. Torrontes er mye brukt i Argentina, spesielt i regionen Salta hvor vinmarkene kan ligge helt opp til 3000 m.o.h. (det dobbelte av de høyestliggende vinmarkene i Europa). I dette tørre, ørkenlignende landskapet og jordsmonnet gir torrontes-druene morsomme og spesielle hvitviner.

Santa Julia Torrontes 2016 (kr. 114,70) ble lansert i basisutvalget nå i juli og er en rimelig og god representant for torrontes-vinene. Bodegas Santa Julia eies av Familia Zuccardi som har gjort en god jobb med å promotere ulike viner fra Argentina internasjonalt. Druen torrontes regnes i dag som lokal for Argentina, men er nok en mutant fra druetyper som spanske innvandrere bragte med seg, muligens har den slektskap til muscat de alexandria som også anvendes sør i Italia.

ulf.dalheim@gmail.com