Den åpne og landlige Ilevollen var i endring i de siste årene før 1900. På jordene ved Arildsløkken gård (midt på det gamle bildet) var flere boligtomter stukket ut og bebygd fra slutten av 1880-årene, både i en rekke langs Ilaparken og langs Nyveien (Osloveien).

Ti år etter var den siste høyonna snart gjort unna på Arildsløkken, og gården skulle rives til fordel for videre boligbygging i området. Fra villaer og større gårder i tre fortsatte utbyggingen med høye leiegårder i mur. Grunnarbeidet til den første ses til venstre for hesjene. Parken var anlagt noen år før, i 1891, på den gamle militære ekserserplassen.

Ved byjubileet i 1897 var en musikkpaviljong satt opp og gjorde parken ekstra attraktiv som fest- og samlingsplass. Nord for parken ses den lange rekken av gamle lave trehus. Både bygningsmessig og sosialt var det stor forskjell på dette bygnings- og boligmiljøet og det som vokste frem sør for parken.

Helt øst i husrekken på Nordre Ilevollen, nærmest Skansen, lå mineralvannfabrikken Løven. Bakenfor ses bl.a. den hvite bygningen St. Elisabeth hospital fra 1877, uten de karakteristiske spirene som ble revet tidlig på 1890-tallet. Lenger bak skimtes Jacob Digres trelastbruk og den eldste murkasernen på Ila skole, bygd i 1877.

Her finner du mange flere Før og nå.

Blant nye trekk i bildet på denne tiden var også Ilen kirke, som sto ferdig i 1889. I de påfølgende hundre år har i tillegg til murgårdene sør på Ilevollen, hovedbygningen på Ila skole (bygd 1917-21), hjørnegården på Løven-tomta og ikke minst Ila pir bidratt til endringer i dette bylandskapet.