Allerede i 1908 hadde bystyret vedtatt å bygge et slaktehus for å få en mer hygienisk behandling av slakt i Trondheim.  Kvaliteten på kjøttet som ble lagt frem for salg i byen var stort sett dårlig, hadde Kjøttkontrollen påpekt i mange år.

Slaktehus skulle det dermed bli.  Men plasseringen var det lenge vanskelig å bli enig om. En frykt for stank fra innvoller og døde dyr preget debatten, og mange ville ha slakteriet så langt ut i havneområdet som mulig. En tomt ved den nye Tollboden var lenge aktuell, men også «Vedsagtomten» kom tidlig inn i bildet. Tross flere andre forslag kom striden etter hvert til å stå mellom disse alternativene, og ikke før i 1915 landet bystyret på et endelig vedtak om å bygge slaktehuset på den siste. Vedsagtomten var området langs Kanalen like vest for Brattørbrua, mot Gryta og jernbanestasjonen, og her ble det nye slaktehuset bygd i årene 1916-18, etter tegninger av byens «Stadskonduktør», arkitekt Johan Christensen.

Slakterianlegget besto av flere bygninger: et handelsfjøs i vest, en høy administrasjonsbygning ved siden av, en stor «Torvhall» i øst, for salg av kjøtt og andre varer, og selve slakteriet på baksiden mot jernbanelinjene. Alle bygningene bortsett fra handelsfjøset var oppført i mur, men i 1922 ble også fjøset erstattet med en større, moderne fjøsbygning i mur (utenfor venstre billedkant).

Slaktehuset var i drift  til så vidt inn på 1980-tallet. Men allerede i 1966 var en stor del av slaktingen i Trondheim overført til et nytt slakteri på Tunga. Næringsmiddelkontrollen i administrasjonsbygningen var også blant de gamle virksomhetene som flyttet ut, og bygningene på Brattøra ble gradvis fylt med annen virksomhet. Rivning var på et tidspunkt aktuelt, før en lang rekke forslag om gjenbruk ble lansert tidlig på 1980-tallet. Blant disse var et sjøfarts- og fiskerimuseum og nye lokaler for Kunstakademiet, før kommunen vedtok å stille bygningene til rådighet for småindustri.

Her finner du mange flere Før og nå

Her kom imidlertid  også en stor aktør snart inn i bildet, Sintef, som i 1985 etablerte et sjøvannslaboratorium i vestre del av anlegget, det gamle handelsfjøset. Snart ble også flere lokaler tatt i bruk, og under navnet Brattøra forskningssenter pågikk det vitenskapelige arbeidet her frem til 2007. Vestre fløy ble revet under byggingen av det nye politihuset i 2002.

Etter alle år i kommunalt eie, ble en stor del av slaktehusanlegget ombygd av den nye eieren KLP i 2007/2008 og lagt til rette for moderne kontorfunksjoner, bl.a. for innovative bedrifter innen mikroelektronikk.