Om du har tatt av på Orkanger og kjørt til Evjen, ser du trehus på alle kanter. Noen er nye, noen er gamle, men det er variasjoner over kjent tema. Nettopp derfor er det så overraskende når du får øye på et lite murhus med bindingsverk, som plukket ut av en dansk landsby. Her bor Sigrid Evjen sammen med mannen sin.

Han som var murerlærling den gang for over 30 år siden da de kjørte på Europaferie i en bil som knapt hang sammen. Som sa «ja, det skal du få», da hans kjære falt for de små murhusene i Sør-Sverige og varslet at hun hadde lyst på et slikt et.

LES OGSÅ: Jorill ville ha et hus som minnet om ei hytte. Se hvordan huset på Ørlandet ble.

Husets inngangsparti

Sigrid ler. De var i tyveårene, hadde masse energi og kunne bygge hus på tomt lagt ut fra gården til hennes besteforeldre på Evjen. Selv hadde hun vokst opp i blokk på Byåsen, og var absolutt villig til å flytte ut av byen for å ha råd til å bygge hus. Bakerst, innerst, med åker som nærmeste nabo, der lå det en tomt og ventet.

Sett fra kjøkkenet: Det er god kontakt mellom kjøkken og stue i det vesle murhuset. Bøker, instrument og en blanding av nytt, arv og bruktkjøp er stikkord for hva Sigrid mener et hjem bør inneholde.

Streket opp på bakken

Det gikk noen år etter den bilferien, men så gikk de i gang.

- Vi kjøpte oss Leca. Jeg blandet og han bygde.

De grove trekkene hadde de tegnet i en kladdebok. Resten fant de ut mens de bygde, slik folk gjorde før arkitektene og rådgivende ingeniørers tid.

Etter eget hode: Sigrid Evjen og mannen bor i et selvmurt bindingsverkshus som skiller seg ut i nabolaget. Idéen om å bygge slik dukket opp på en feriereise.

- Det var faktisk på det nivået at vi drev og streket opp på bakken og at han spurte «Vil du ha bad her, blir dette passe stort?». Det var ikke så strengt den gangen, for over tredve år siden.

Byggetillatelse hadde de, men Sigrid husker at mannen på kommunens tekniske kontor spurte om de ikke bare kunne bygge et vanlig hus i stedet. Men nei, det kunne de ikke. Et lite murhus med bindingsverk skulle det være.

Murvegger: De ruglete murveggene og vinduer uten utforinger og pyntelister gir huset en spesiell karakter også innvendig.
Gjenbruksløsninger: Enkle, men stilige løsninger for oppbevaring og sortering på kjøkkenet.

- Ingen av oss hadde fast jobb, og det var lite med penger, så det måtte bygges på helt lavbudsjett. Vi innredet med brukte og arvede ting, og det har vi egentlig fortsatt med. Jeg liker den stilen, forteller Sigrid. Ikke alle skjønte greia. Da mannens bestemor kom på besøk fra Lofoten og så de røffe murveggene, ville hun sporenstreks dra ut for å kjøpe tapet til dem, slik at de skulle slippe å ha så stygge vegger.

- Jeg har likt murveggene hele tiden, sier Sigrid. En del har de forandret på gjennom årene. Furugulvet er blitt malt, og en diger peis er smadret med slegge og erstattet med en mindre peisovn. Men de ruglete murveggene, de har Sigrid alltid ønsket å beholde.

Endringsgrep: Sigrid og mannen har malt furugulvet og revet en stor peis som en gang skilte kjøkken og stue. Det endret uttrykket nok til at huset føles moderne.

Etter katten

Containerfunn: Denne stolen har Sigrid halt ut av en container.

Det vesle huset er altså innredet med mye bruktkjøp og en hel del arv. Pluss noen kontainerfunn og enkelte kjøp på relativt kostbare interiørbutikker. Hvis Sigrid finner noe hun faller for, kan hun kjøpe det, selv om prisen er litt stiv. Nå venter hun på at den seksten år gamle katten deres skal trekke inn klørne for godt. Da skal det bli en utskifting på møbelfronten. Men det får vente til hjemmet blir katteløst.

Teak, takk: Sigrid vokste opp med teak over alt. - Først hatet jeg det. Men nå liker jeg det igjen, ler hun. Hun har både hentet teak fra barndomshjemmet og kjøpt ulike gjenstander på bruktbutikker.

I fjor fikk de et ekstra rom i form av et lekkert drivhus med plass til sittegruppe. Her inviterer Sigrid Hjems utsendte på te laget av urter fra egen hage. Augustlufta er kald, men med glass i vegger og tak, er noen få solstråler nok til å varme opp rommet, og vi sitter lyst, lunt og trivelig og nyter teen og synet av alle nyttevekstene i Sigrids hage.

Drivhus for folk og planter: Glasshuset i hagen er dansk og står sånn sett godt til hovedhuset. Her er det ikke bare rom for tomater, men også for en sittegruppe som er beskyttet fra trønderværet.

I pallekarmene foran huset ser vi jordskokk, spinat, koriander, salat, sukkererter og grønnkål, for å nevne noe. I drivhuset modnes tomat og agurk, og alle urtene som ikke liker regn.

Mindre plen: For et par år siden ble en stor del av plena omdefinert til kjøkkenhagesone med pallekarmer. Grus rundt er mindre arbeidskrevende enn gress, for da slipper du kantklipping.

- Jeg er ikke så begeistret for blomster. Jeg vil heller ha nyttevekster enn staudebed, sier Sigrid, som setter pris på at det ikke er så striglet rundt huset.

Utvidelse: Murhuset har fått selskap av et glasshus. Med sittegruppe i drivhuset har Sigrid fått en ekstra stue.

Der mange ville lagt terrasse, har hun og mannen naturstein foran huset. Det harmonerer godt med utsikten til kornåkeren foran huset og hyggen som trærne på tomta skaper. Dessuten gjemmer det seg historier i noen av steinene, som for eksempel dem Sigrid fikk øye på i ei stri elv. De var så fine, de måtte hun bare ha foran huset sitt. Av med klærne, uti elva med seg. Steinene bør strengt tatt tråkkes på med andakt.

LES OGSÅ: Lyst på kjøkkenhage, men mangler hage? Les hvordan Anne Holter-Hovind har løst dette.

Vindustanker

Når høsten kommer, blir det spennende å se om drivhuset tåler høststormene også i år. Det er bestilt fra Danmark, og strengt tatt ikke laget for trøndersk klima. Men det gikk bra i fjor, og huset er forankret i en solid betongplate. Det har mureren sørget for. Så sannsynligvis trenger ikke Sigrid å ligge våken for å høre etter om vinden tar drivhuset. Men søvnen kan jo uansett la vente på seg, derfor ønsker hun seg et takvindu på soverommet, slik at hun kan ligge og se ut på stjernehimmelen. Han som en gang var en ung murerlærlingekjæreste, er nå i ferd med å trappe ned mot pensjonsalder. Sigrid tenker at det med takvinduet kan være et passe prosjekt når han får mer tid til rådighet.

- Vi får se. Jeg tror han er litt på glid, sier Sigrid med et smil, vel vitende om at hun ikke har bedt om oppussing i tide og utide. Hun ble nemlig veldig fornøyd med det lille murhuset sitt.