Tidligere nestleder i Fri Midt-Norge, Ola Eldar Øien Hoston, kledde seg for første gang som drag queen under Pride-paraden i Oslo for to år siden. Han er fortsatt i startgropa og har ikke utviklet en bestemt drag-karakter, men tanken er å utvikle noe på sikt som forener hvem han er i hverdagen med feminine sider som han kanskje ikke tør å uttrykke til vanlig.

- Drag betyr for meg en mulighet til å tre ut av forventninger knyttet til kjønn, og å kunne leke meg med andre kjønnsuttrykk enn det jeg viser til vanlig. Egentlig blir det et slags rollespill. Som barn elsket jeg å kle meg ut, og drag har vel for meg blitt en gjenoppdagelse av denne interessen.

Men, drag-kulturen er så mye mer enn bare skuespill! For meg og mange andre er hele denne kulturen utrolig frigjørende og inspirerende. Når jeg gjør drag liker jeg blandingen av det feminine og det maskuline, for eksempel at jeg har skjegg, men går med kjole.

Jeg kan nok være litt forsiktig og tilbakeholden når jeg er Ola Eldar, mens drag gir meg spillerom til å utforske det å være mer «frampå», være drøyere i humoren samt vise meg fram på en annen måte.

Drag er ekshibisjonisme! Men, ikke bare er drag moro og mulighet til å utforske andre sider ved seg selv. Det er også ramme alvor og politikk. Under Stonewall-opprørene i New York i 1969 var det nettopp drag queens som sto på barrikadene og gikk forrest i kampen mot diskriminering og straffeforfølging av homofile. Drag er et oppdrag jeg tar seriøst, for det er så mange som har lidd i trange båser for hvem man kan være. Det er nok dessverre fortsatt mange av oss som kjenner dette på kroppen, selv i 2017.

Mitt drag-konsept er for tiden å leke meg med sminke, antrekk, karakter og dansestil når jeg er sammen med venner. Jeg staser meg oftest opp når vi skal på byen eller i forbindelse med for eksempel Pride-feiringen.

Drag er humor og alvor!

Diva på scenen

Matthias Maik Herold: - Jeg startet med drag fordi jeg ville være et forbilde for dem som ikke tør å være seg selv.

Matthias Maik Herold (28) prøvde seg som drag queen for første gang under Pride i 2014 på en scene midt i Trondheim sentrum. Siden har han gjort drag for show og tv-opptredener, men også bare for moro skyld.

- Drag betyr å flykte fra det hverdagslige livet. Det er utrolig befriende å ha en hobby som gjør at du kan bli til en annen person, og gjøre andre ting enn det man gjør til vanlig. Det er vanskelig å beskrive hva drag skal være, men for meg er en drag queen en mann som slipper løs sin indre diva og blir til en annen person gjennom sminke, fantastiske klær, masse glitter og enda mer glitter.

Brittany Fierce er navnet på karakteren min, og hun er en diva uten like! Hun er full av energi og alltid fokusert på å gjøre sitt aller beste for å glede alle som er til stede. Den største forskjellen mellom oss er at hun tar større sjanser, og Brittany Fierce kunne ikke brydd seg mindre om hva alle andre syns så lenge hun tror på det hun gjør.

Jeg startet med drag fordi jeg ville være et forbilde for dem som ikke tør å være seg selv. At jeg står på scenen håper jeg gleder folk. Jeg har hatt masse fine samtaler med ungdommer som tar kontakt med meg på Facebook og Instagram og stiller spørsmål om hvordan de skal komme ut av skapet til foreldre eller venner. Ikke minst gjør jeg drag fordi det er utrolig gøy å tre inn i en annen rolle. Britney Spears har alltid vært og vil alltid være min største inspirasjon og idol. Dama har vært på bunnen og kjempet seg tilbake til toppen. #strongerthenyesterday, og stay fierce, darlings!

- Kjønn bør være mer flytende

«Alexander»: - Vi spiller alltid en rolle, også i hverdagslivet. Ved å spille en annen rolle blir du også bedre kjent med deg selv.

«Alexander» (25) er navnet på karakteren denne jenta har skapt. Hun prøvde drag-konseptet for første gang på en workshop i 2014. Den gangen skulle de gi sin drag king et navn. «Alexander er jo fint», tenkte hun.

- Drag er å anerkjenne hva kjønn er, men du gjør også narr av det: Man skal overdrive det maskuline eller det feminine. Gjennom workshopen fikk jeg en oppvåkning. Jeg ble mer bevisst på kjønn, og plutselig veldig bevisst på hvordan jeg sto og gikk til vanlig. Tidligere hadde jeg aldri tenkt på hvordan en mann sto kontra en kvinne.

Gjennom drag har jeg oppdaget maskuline og feminine stereotyper. Dette gjorde meg mer kroppsbevisst og jeg oppdaget hvor kjønnet vi alle er. Nå som jeg er bevisst dette kan jeg bryte normen. Kjønn må ikke være så alvorlig hele tiden. Det kan være litt flytende. Kjønn er viktig og kjønnsidentitet er viktig, men noen ganger kan det bare være gøy. Derfor er drag spennende.

Drag er et kostyme og en stil, og det er gjennom utforskning av stil du finner ut hvor din komfortsone er. Drag er det virkelige liv og det virkelige liv er drag. Vi spiller alltid en rolle, også i hverdagslivet. Ved å spille en annen rolle blir du også bedre kjent med deg selv. Da jeg tok av meg drag-sminken ble jeg mer oppmerksom på detaljene ved meg selv og satte mer pris på dem.

Første gangen jeg snakket med noen om å gjøre drag var jeg redd for at folk skulle sette spørsmålstegn ved min mentale helse. Ville folk tenke at jeg var rar? Det er jeg fortsatt redd for. Å være transperson var for eksempel lenge sett på som en psykisk sykdom. Ville folk se på meg slik om jeg utforsket kjønn og rollespill? Heldigvis har debatt om kjønn og hva kjønn er utviklet seg på tre år, men det føles ennå som om det er et stigma ved å stille spørsmål om vedtatte kjønnsnormer.

Humor og halloween

Lars Kristian Selbekk: - Så lenge det er rart med menn som ser ut som kvinner en kveld, så kan det hende Multa fortsetter å gå ut en sjelden gang.

Lars Kristian Selbekk (29) har skapt karakteren Multa Cream, som ble til hjemme hos noen venninner en halloween-kveld på Byåsen. En rød parykk, litt sminke og en morgenkåpe i billig stoff var alt som skulle til.

- Drag betyr for meg bare moro. Det er ikke noe jeg må, eller noe jeg gjør for å skape samfunnsendring, men for underholdningen. Min karakter heter Multa Cream, og er ikke mer enn en mann i dameklær som en sjelden gang er ute for litt latter og moro.

Multa er som et håndarbeidsprosjekt, litt som en veggrye, som du vurderer å henge opp i gangen for at folk skal se den. Slik er det med Multa, man bruker litt tid på å sy sammen noe gyselig, og tar det med ut for å få beundring og latter.

Jeg har ingen faste anledninger der Multa får showe, hun kommer bare frem når trangen etter oppmerksomhet blir for stor eller ved spesielle invitasjoner. Karakteren Multa er stadig under utvikling. I dag har hun fått en bakgrunnshistorie: Hun er bordellmamma i Sandgata, opprinnelig fra Eurasias høyfjell, med en strabasiøs ferd til Norge via Vladivostok og et uheldig giftermål i Mellom-Amerika. For en småbygdsmann fra Trøndelag er det da naturlig at vi deler personlighetstrekk som høy latter, gleden av god drikke og stoltheten av å være den perfekte vertinne.

Så lenge det er rart med menn som ser ut som kvinner en kveld, så kan det hende Multa fortsetter å gå ut en sjelden gang.

Fra drag king til transperson

France Rose: - Da jeg draget som king følte jeg meg lettet, opplyst og sterk. Som queen føler jeg meg redd og undertrykt.

France Rose (33) bor i Trondheim og tar en doktorgrad i kjønnsstudier, men er opprinnelig fra USA. I 2012 bodde han i Cape Town, hvor han begynte å eksperimentere med drag-konseptet. Han ble medlem i den første drag king-gruppa i Sør-Afrika, som merkelig nok provoserte mange feminister.

- Mitt drag-navn var Frankie H (H’en sto for «Hard-on»), og jeg brukte forferdelige antrekk! Alt fra rapper-wannabe til gentleman. På scenen spilte jeg jentegal og prøvde å være macho, men var nok mer feminin enn jeg trodde. Jeg er født som kvinne, men oppdaget min sanne identitet da jeg begynte som drag king. Konseptet appellerte til meg fordi jeg elsket å se ut som en mann. Det var som om jeg endelig fant meg selv. Det føltes naturlig, og den første fotoshooten jeg hadde, var en åpenbaring: Ved å se bildene av meg selv utkledd som mann så jeg endelig meg selv. Det føltes naturlig. Ikke lenge etter kom jeg ut som transperson.

Jeg fortsatte med drag, selv om jeg identifiserte meg som mann nå. Da jeg startet på hormoner og da jeg begynte livet som mann bestemte jeg meg for å prøve å være drag queen også. Det viste seg å være veldig forskjellig.

Da jeg draget som king følte jeg meg lettet, opplyst og sterk. Som queen føler jeg meg redd og undertrykt. Jeg ville prøve meg som queen for å gjøre min egen definisjon på femininitet, men jeg har innsett at det blir for følelsesladd for meg, så i dag tar jeg en pause fra min drag queen, og vil heller utvikle et konsept midt mellom.

Jeg vil fortsatt beholde drag-navnet Frankie H, og karakteren vil fortsatt være en mann, men jeg kommer til å leke mer med femininitet i stede for å rømme fra den.