I stedet ble jeg sittende med meningsmålinger og valgresultater fra Lademoen, Bjugn og Namsskogan.

En ting er sikkert. Det er ingen rypejeger som har bestemt at valget skal legges til starten av rypejakta. Hvert andre år krasjer to viktige begivenheter med hverandre. På samme tid som fjellet er på sitt vakreste, rulles valgbodene ut i Midtbyen. Mens sommerfjellet skifter fra grønt til gult og rødt, tetner det til i kampen mellom de blåblå og de rødgrønne. Det er elendig planlegging for oss som både er opptatt av politikk og valg, men som også drømmer om rypejakt og morgendis på toppene.

Les også om Kjersti Fikse Ness som hyller høstmørket

På årets valgdag, 11. september, skinte høstsola over Trondheim. Nå skulle det hele avgjøres, det norske folk skulle si sitt. Jonas eller Erna, rødt eller blått. På Facebook strømmet det på videoer og bilder fra folk som kunne fortelle meg hvem jeg burde stemme på. Snapchat-meldingene strømmet inn fra valglokaler med mer eller mindre kjente som tok bilder av seg selv i det de puttet sin stemmeseddel ned i urna.

Men midt oppe i all denne valgstemningen dukket andre bilder opp. Av kamerater med nyskutte ryper i høstfarget fjell. Av kaffe på bålet, hunder i stand og brede glis fra en kompis som stolt viste frem en tiur som hadde deiset i lyngen en tidlig morgen.

Les også om Annemona Granns problemer med å dele hytte

September har en egen klang for oss som liker både valg og fjellturer. Det er på denne tiden av året landets eller kommunenes skjebne avgjøres. Samtidig som det er nå ventetiden er over for alle som pukker bær og sopp eller liker å ta en tur etter rypene.

Høsten er for kort til å tukles med. En stevnekollisjon mellom rypejakta og valget virker meningsløs. Valg kan vi ha i november når kulda biter, mørket har senket seg og det er lite annet å finne på. Nå er det bare å satse på at den nye regjeringen er på plass til 25. september. For da begynner elgjakta. Erna Solberg – har du tenkt på det?

Harry Tiller skriver om høsten, valget og rypejakta. Foto: TERJE VISNES, ADRESSEAVISEN