- Sitter det noen rundt omkring på benkene, da?

Altså, nå har jeg kjørt nesten hele Byåsen, og du er den første som har satt seg.

- Haha, ja, jeg har hofteproblemer, skjønner du, og er operert for ørtende gang. Jeg går litt, og så setter jeg meg, og så går jeg litt igjen, og sånn holder jeg på.

Er det hoftedysleksi det heter, både folk og bikkjer rammes vel av det der?

- Det heter artrose og er en slags forkalkning.

Tja, dysleksien setter seg vel ikke i hofta, selv ikke på bikkjer. Men jeg kjenner flere som er blitt som ny etter sånne hofteoperasjoner?

- Joda, men det kan ta tid. Jeg har vært gjennom seks operasjoner i ei hofte, og én operasjon i den andre, så nå er det fysioterapi og svømmetrening og gåturer og annen opptrening. Men du har vel ikke tenkt å skrive om alt det der?

Du, vi nevner det bare.

- Ja, ja, det er jo greit.

Jeg vokste opp i nærheten, tok mine første svømmetak fra den her stranda her.

- Kyvannet er et fint sted, og i sommer har det vært så mye folk her. Her om dagen var vannet fullt av sånne triathlon’era som svømte herfra og dit og dit og dit, og helt hit igjen, og jeg ble sittende og se på dem. Veldig fascinerende.

Crawl?

- Ja.

Jeg får ikke til den crawlinga, får du?

- Nei, jeg får ikke til den teknikken med føttene.

Du har nye hofter, nye muligheter!

- Haha, nei det der går ikke. I går hadde jeg forresten med meg matpakke for å mate endene nede på stranda her, men da kom det en flokk måker gitt, og for et slagsmål det ble på grunn av den matpakken!

Ja, nå synes jeg de måkene kan roe seg ned et hakk, de gjorde det jo tross alt ikke så verst i valget!

- Jeg stemte Arbeiderpartiet, og for oss gikk det jo ikke så veldig bra, for å si det sånn. Jeg tror kanskje Støre er for akademisk for arbeidsfolk, Stoltenberg er karismatisk på en litt annen måte. Men jeg synes ikke det er riktig at pengene til Støre skal bety noe, det synes jeg ikke vi kan bruke mot ham.

Du kan være en bra mann selv om du er rik, mener du?

- Ja, ta for eksempel Trond Mohn i Bergen, han er rik, men stemmer Arbeiderpartiet. Det er jo ikke sånn at du må stemme Høyre fordi om du har mye penger. Men, du må ikke skrive alt dette, da.

Du, vi nevner det bare.

- Du kan skrive at vi hadde et lite politisk fem-minutt her på benken, haha.

Du er interessert i politikk, hvor har du det fra?

- Jeg er avisoman og er interessert i det meste som skjer rundt oss. Kanskje har jeg det fra min mor, hun var veldig samfunnsinteressert. Men hun var interessert i fotball også, og det er ikke jeg. Jeg er født og oppvokst i Åfjord, men har bodd det meste av livet her i byen.

Vi er jo alle båtflyktninger fra Fosen, og det er mange rikinger med fødested Åfjord. Ivar Koteng, for eksempel.

- «Kåtteng», uttales det, han er fra Ratvika som ligger litt utenfor Åfjord sentrum. Jeg kjenner ikke Koteng, men jeg gikk på skole med Syltern og Stjern og Løkke som er blitt rike på entreprenørskap. Arbeidsomme og trivelige folk det der. Åfjordingene er flinke på så mange måter, også når det kommer til helse og sosial. Men da jeg vokste opp måtte vi inn til byen for å gå på skole, vettu. Jeg gikk realskole og sykepleierskole, og senere spesialiserte jeg meg innen anestesi.

Da hadde du kanskje en fordel da de la deg på operasjonsbordet?

- Jeg er ikke nervøs for sånne ting, jeg vet at de som jobber på norske sykehus kan jobben sin. Folk syter og klager, men vi har jo det jo så himla godt her i Norge. Tenk å vokse opp i Syria nå da, eller i Saudi Arabia hvor kvinner må gå med nikab og ikke får lov til å kjøre bil. Men du, nå ringer ei venninne fra Bergen til meg. Hm, jeg ringer henne etterpå. I Bergen er de så innesperret av sykkel-VM at hun ikke kommer seg rundt i byen, hun har handlet inn mel og gjær så hun kan bake sitt eget brød under mesterskapet.

Bergenserne hamstret mat før sykkel-VM!

- Ja, og hjemmesykepleien har handlet sykler til sine ansatte for at de skal komme seg til og fra pasientene sine. I går var det en mann i avisa som hadde amputert armer og bein, og som ikke kom seg til kontroll på sjukehuset.

Men hør på den anda, da, det høres ut som den flirer!

- Ja, den synes kanskje det er litt morsomt det der med bergenserne. Men stort sett har vi det veldig bra her i landet, selv om jeg ikke liker all den midlertidigheten i arbeidslivet. Uten fast jobb til de unge, blir alt uforutsigbart. Da er det vanskelig å få lån, og da blir det vanskelig å skaffe seg egen leilighet. Jeg synes det er viktig å forsvare rettighetene i arbeidslivet, og jeg er også opptatt av en bedre skolehelsetjeneste. Men du behøver ikke å skrive de der politiske greiene jeg snakker om.

Nei da, vi bare nevner det. Hva gjør du hvis du vinner tjue millioner i Lotto på lørdag?

- Jeg blir selvsagt litt glad, men jeg tar ikke av. Jeg ville betalt ned lån og gitt noen penger til ungene.

Du må bruke litt på deg selv også!

- Tja, kanskje jeg ville kjøpt en ny og liten bil, og så hadde det jo vært fint med en liten leilighet i Syden hvor jeg kunne bodd om vinteren, jeg er jo pensjonist. Men nå kommer det et høytrykk fra Russland har jeg lest i avisa, og i finvær kan det være fint på en benk ved Kyvannet også. Du får skrive at jeg sitter her og ser på endene i finværet.

Du får kose deg videre i sola, og god bedring!

- Takk det samme… bortsett fra det der med god bedring, da.

Takk, vi trenger alle en «god bedring»!