Dagens rett vil neppe i utgangspunktet bli oppfattet som særlig julete. Men bare vent til du har fått i deg den første munnfullen.

Vi skal ikke mase om de klassiske julerettene i dag. Dem trenger du sikkert ikke vår hjelp til, og dem vil du ganske sikkert få (muligens mer enn) nok av i løpet av den neste måneden.

Du får blant annet sikkert din dose med svineribbe. Men hvor ofte spiser du svinenakke?

Beinfri svinenakke, eller nakkefilet om du vil, blir fantastisk god og mør når den blir behandlet lenge, grillet, stekt eller kokt. Den er god helstekt, servert som barbecue, og ikke minst har denne smakfulle og ikke altfor feite delen av grisen de siste årene blitt mye utnyttet til pulled pork.

Pøs på med sjy: Kjøtt, potet og brun saus med smak av jul. Kan det bli bedre?

Her skal vi verken servere den hel eller bryte den i bitte små deler, men noe midt imellom. Vi skjærer nakkefileten i store biter, og koker bitene møre i mange timer. I rause mengder øl - og ettersom juleølen nylig har invadert butikkhyllene, så velger vi det. Det blir sjelden annet enn juleøl fra Dahls for vår del, fra vår base i Trondheim, du har kanskje andre kortreiste muligheter.

Kjøtt som blir langtidskokt i mørkt øl, får en egen aroma, og ikke minst blir det en helt særegen aroma av sjyen.

Vi må innrømme at vi var litt spente på hvordan denne rustikke gryterettklassikeren ville fungere med krydderblandingen i et klassisk norsk juleøl.

Litt tidlig med smak av jul? Her finner du hundrevis av av gode alternativer fra Kjøkkenveien!

Så viste det seg at det ble helklaff. Gryta som vi assosierer med søndagsmiddager i mørketiden og sikkerstikk på hytteturer bevarte denne identiteten, samtidig som vi fikk et snedig og sjarmerende hint av jul og høytid.

Alt her kan gjøres ferdig på forhånd, den trenger bare oppvarming og montering før du serverer. Vi serverer den helt basic, med bare stappe, kjøtt og saus. Men her er det fritt frem for alskens grønnsaktilbehør.