“Hos Jacob von der Lippe Parelius, Amanuensis hos Hans Høyædle Højærværdighed Hr. Biskop Gunnerus er tilkiøbs at bekomme: Hans Højærværdigheds nylig udkomne Tractatio philosophico-theologica de fundamento potestatis legis latoriæ divinæ genuino, paa Skrivpapir for 1 Ort og paa Trykpapir for 18 Skilling. 2) Hans Højærværdigheds Flora norvegica, paa stort Skrivpapir for 1 Rigsdaler, paa Trykpapir 3 Ort 8 Skilling.”

Gunnerus hadde altså skrevet to ganske forskjellige verk: et teologisk-filosofisk og et naturvitenskapelig. Som nevnt i en tidligere artikkel  er biskop Gunnerus kanskje i dag bedre kjent som vitenskapsmann enn teolog, men de to behøver ikke nødvendigvis å være motsetninger. Gunnerus levde og skrev i en tid hvor det ikke var vanlig å skille skarpt mellom ulike disipliner, slik vi i dag skiller særlig mellom naturvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora. For å forstå hans tekster må en moderne leser derfor ha kjennskap til mange ulike disipliner, deriblant teologi, filosofi, naturvitenskap, jus og historie.

Moderne lesere vil nok streve med å forstå de tekstene som denne dagen var annonsert i Adresseavisen. Også i Gunnerus’ egen samtid var det de færreste som kunne lese hans skrifter. Selv om en kanskje kan tenke seg at et verk om norsk flora innholdsmessig kunne være lettere tilgjengelig enn en traktat om kongedømmets legitimitet, var ingen av verkene innenfor allmuens rekkevidde. De var for det første skrevet på latin, et skriftspråk som var utilgjengelig for de aller fleste som levde i Trondheim på 1700-tallet. I tillegg var de priset langt over hva den gjengse mann eller kvinne hadde råd til å kjøpe.

Annonsen avslører nemlig en skyhøy pris for Gunnerus’ skrifter. For eksempel ser vi at Flora Norvegica kostet så mye som 1 riksdaler dersom man ønsket å kjøpe den i stor utgave på det dyreste papiret. 1 riksdaler tilsvarte 4 ort, og 1 ort tilsvarte 24 skillinger. Med andre ord kostet verket hele 96 skillinger: nesten en ukelønn for en ukvalifisert eller forholdsvis lite kvalifisert voksen mann.

Adresseavisen ble første gang trykket i 1767 og er Norges eldste nålevende avis. I jubileumsåret presenterer Siv Gøril Brandtzæg og Johanne Kristiansen fra NTNUs forskningsgruppe Enlightenment News en ukentlig fra nøyaktig 250 år siden.