Egentlig var det jo ikke slik. Adventstiden var nærmest en fasteperiode, der man spiste lite kjøtt, lite tung og kostbar mat. Desember var tid for forberedelser og forventning. Jula startet på ettermiddagen 24. desember og varte i 13 dager, med stas og kos, svinekjøtt, dadler og svisker.

Nå starter julefeiringen på tampen av november. Noen er så tidlig stappet av ribbe og pinnekjøtt at juletreet hives ut av stua 3. juledag. Vi har ikke noen tro på at vi skal klare å endre dette mønsteret totalt. Men enn om du nøyer deg med å spise juletallerken annenhver dag, så kan du ha noe lettere dagene imellom.

Et alternativ: Brandade laget på klippfisk, mandelpotet, aioli og brødkrumme.

Lettere og enklere mat betyr ikke nødvendigvis mindre smakfull eller elegant. Tvert imot. Brandade er opprinnelig restemat og med få ingredienser, men blir ikke mindre sofistikert av den grunn. Klippfisk (eller lettsaltet torsk), potet, hvitløk og olivenolje er basisen. Her har vi laget en variasjon der vi røret potet og fisk sammen med aioli. Enda enklere, og like godt.

Brandade er en klassisk middelhavsrett, som har ridd på den brede popularitetsbølgen til middelhavskjøkkenet de siste tiårene. Populariteten har delvis gått på bekostning av vår egen tradisjonsmat. Det er lett å glemme at det finnes tilsvarende norske tradisjonsretter som kan være like anvendelige, like gode og like spennende.

Vi er glad i brandade, men også like glad i en norsk variant – og den kommer vi tilbake til neste uke.