Grøt er både tradisjon og trend.

Så da vi skulle ha stevnemøte med høstens mest profilerte grøtpersonlighet, sto valget mellom å gå tilbake til hennes oppvekst og lage sterkt smørholdig vaffelgrøt fra Sunndal eller til hennes sunneste moderne grøt.

Vi var usikre og overlot valget til yogainstruktør, «Masterchef»-vinner og tv-programleder Vibeke Klemetsen. Hun valgte det sunne.

Har mye å fortelle

Å passe grøtgryta fra sekund til sekund passer strengt tatt litt dårlig for vår gjestekokk Vibeke. For hun har mye å fortelle, og så må hun kanskje hente noe på stua, og så ringer telefonen, og den må hun ta, for hun venter en viktig beskjed.

Men alt går riktig bra. Vibeke får fortalt alt hun skal, hun får hentet det hun skal, hun får gitt de beskjedene hun skal – og grøten blir servert uten en eneste klump eller et eneste brent gryn. Og grøten er både god og sunn, som den skal være.

Vi låner en del av kjøkkenet på Royal Garden, der Vibeke bare delvis kjenner seg igjen fra sin arbeidsuke i ungdomsskolens åttendeklasse. Det er blitt solid oppusset i de siste månedene, og stemningen er trivelig. Vibeke treffer blant annet en kokk fra Oppdal, som hadde moren hennes i heimkunnskap på skolen.

Bok om grøt

Vibeke Klemetsen bor på Stabæk med mann og tre barn, men er født i Trondheim og bodde i Oppdal fra hun var ett år til hun gikk ut av videregående.

Hun har laget en bok før, om yoga for gravide. Forlegger Erling Kagge har ivret etter å få henne til å lage flere bøker, og han bidro med noen forslag, før han sist høst tok henne til side og sa at nå sto det klart for ham.

– Du skal skrive en bok om grøt.

– Om grøt?

– Ja, det er sunt, det er tradisjonelt og det er trendy internasjonalt.

Så begynte Vibeke å grunne mer på det, tenkte over hvor mange typer grøt hun lager, til barna, til frokost, til middag, dessert og til trening. Det ble ganske mange forskjellige, og så skjønte hun at hun faktisk var mer enn gjennomsnittlig opptatt av grøt.

I boka er det et spenn i oppskrifter fra babygrøt til de helt tradisjonelle korn- og fruktgrøter, restemat av grøt, middagstallerkenretter og mer moderne, sunne grøter, som gjerne spises i forbindelse med trening.

Vibeke har med en oppskrift på ekte rømmegrøt som hun har fått fra Eli Røhjell på Vassendsetra, der Vibeke jobbet som budeie sommeren hun ble 15, og smørgrøten som spises sammen med vafler i Sunndalen.

Sunn og frisk variant

Den grøten vi til slutt valgte til dette oppslaget, er en variant som kokke- og yogakompisen Ole i sin tid laget til Vibeke. Hun kan ikke rose denne grøten nok, som en sunn og frisk variant av risengrynsgrøt – med kokoschips, som gir mye god smak og chiafrø, som ikke gir smak i det hele mat.

Men de er veldig sunne, og det kan Vibeke snakke i timevis om, noe hun også gjorde, uten at vi er i stand til å gjengi alle detaljer. Men sunt er det.

Mens hun lager grøt, planlegger hun neste dags utflukt med sin tv-produsent. Vibeke Klemetsen er med i det nye tv-lotteriet «Nabolaget», som skal gå på TV 2 på fredagskveldene over nyttår. Vibeke skal hver uke reise til det stedet i Norge der siste ukes vinner kommer fra, sammen med sin medprogramleder Alex Rosén. De er i full gang med å produsere pilotprogrammer.

– Du vil måtte lage mye tung grøt for å holde Alex i sjakk?

– Ingen kommentar, ler Vibeke Klemetsen, mens hun rører i grøtgryta.

Foto: terje visnes, ADRESSEAVISEN