– Du kan arrangere så og så mange politiske debatter før du begynner å gå lei, ler festivalsjefen.

– Nå vil vi nå ut til flere enn menigheten.

Derfor: Klimafestivalen! Startskuddet går i Trondheim lørdag. I E.C. Dahls-parken vis-à-vis Døvemuseet i Trondheim blir det akustiske konserter, barneaktiviteter, insektshotell, speeddating med politikere og tannkremlaging fra klokken 11 til 18. Bak festivalen står Klimavalgalliansen i Trondheim. Nettverket består av organisasjoner innen blant annet miljø, kirke, fagbevegelse og utdanning.

– Vi har en politisk målsetting, og resten av festivalen har et stort faglig innhold, men vi mener folk flest må få tips til å leve grønnere.

Hvem er den typiske klimaforkjemperen?

– Det finnes to typer. Du har naturviteren eller biologen, som er ateist og veldig opptatt av at klimatiltakene må skje politisk. Kampen, eller dialogen, foregår over vanlige folks hoder. Så har du «klimaheimevernet», idealistene som ser på klimaendringene som et symptom på en negativ samfunnsutvikling. De vil i tillegg gripe fatt i problemet fra denne enden. Jeg tilhører den siste kategorien. Jeg er politiker, men ser at det ikke nytter å peke finger.

Hvordan ser din grønne hverdag ut?

– Jeg kommer fra Framtiden i våre hender, jeg vil si mer tid, mindre penger. Jeg lever i Norge, så mitt klimafotavtrykk er utrolig mye større enn 95 prosent av verdens befolkning, men jeg prioriterer tid, selv om det av og til kan knipe litt. Jeg opplever jo selv det enorme presset, med markedskreftene rundt meg hele tiden. Det er kjempevanskelig. Det hjelper å prøve å slappe av og ikke bli dratt med i tidssuget. Være mer hjemme i stedet for å dra rundt på masse aktiviteter med ungene.

Har det vært et vendepunkt?

– Det kom da jeg ble mamma. Da ble jeg veldig opptatt av hvordan verden ser ut om femti år. Og det skremmer livskiten ut av meg. Jeg kan ligge våken om natta og tenke på hvordan verden ser ut for mine barn og barnebarn.

Hva tenker du på da?

– Jeg bekymrer meg for sånne ting som mer ekstremvær i hverdagen. For et annerledes samfunn med mindre mat og flere som trenger hjelp i verden.

Hva er din største klimasynd?

– Bilkjøring. Jeg kjører mer enn jeg trenger.

Og hva er du mest stolt over å ha fått til?

– Jeg ser at jeg får med folk rundt meg, og det tror jeg er effektivt. Når alt kommer til alt, er det forbruket vårt som lager klimaproblem. Maten vi lager, bilene vi kjører.

Du har ikke angret og tenkt at du burde valgt en annen og lettere kamp?

– He he. Det hadde jo blitt kjedelig! Det er godt mulig jeg hadde fått det bedre hvis jeg hadde latt det ligge, for det er jo ubehagelig å ha dette i bevisstheten. Men dette er ikke en rasjonell greie jeg har lært meg til. Dette er meg.

Hvem vil du framsnakke?

– Spire-leder Mette Bjørnsdatter Hafskjold. Hun og alle de andre sterke, flotte damene som er med på å holde frivilligheten i gang i Trondheim.

Til slutt: Tre tips til en grønnere hverdag?

– Kjøp mindre, kjøp brukt og ro deg ned. Gjør ting saktere.