Tidligere i år ble Tore Øverleir norgesmester i klassisk baristakunst, og med det kvalifiserte han seg til å representere Norge i VM i Rimini i Italia. Der serverte han en lett og ren espresso fra Colombia med medium sødme og syrlig bitterhet. Når dommerne tok en slurk, skulle de gjenkjenne smaken av rips og rabarbra.

Hvordan gikk det?

– Vi var 54 deltakere, og jeg kom på en 27. plass. Det er en ok plassering, og jeg lærte masse. Nå vet jeg litt mer hva jeg går til om jeg får muligheten til å delta igjen.

Hva går konkurransen ut på?

– Man skal lage fire enkle espresso, fire enkle cappuccino og fire enkle signaturdrikker som man komponerer selv. Alt sammen på femten minutter.

Høres ut som at man må holde tunga rett i munnen?

–Ja, alle blir jo nervøse. Du kan se det på deltakerne når de skal helle opp cappuccinoen, de aller fleste skjelver på hånden.

Det er derfor det blir så fine blomstermønster i kaffen?

– Hehe, nei, det er til tross for det.

Hva skal til for å vinne?

– Det holder ikke bare å være en god barista, man må også være en god konkurransebarista. Det er viktig å treffe med detaljer som teknikk, service og smaksbeskrivelse. Hvis du sier at det skal smake blåbær, så må dommerne oppleve det, ellers får du en dårlig score. I tillegg må man formidle kaffekunnskap og entusiasme. De som vinner har gjerne forberedt seg et helt år og vært på en gård for å utvikle en kaffe sammen med bonden og en kaffebrenner.

Hvilke nasjoner hevder seg i VM?

– I år var det en japaner som vant. Kaffe begynner å bli stort i Asia. Andre land som pleier å gjøre det bra er USA, England, Irland og Hellas. Dessuten har flere av produsentlandene hevdet seg de siste årene, og det er veldig kult. El Salvador har blant annet vunnet.

Hva er det som er så fascinerende med kaffe?

– Det er artig å jobbe med en råvare som er så levende. Jeg jobber med såkalt single estate-kaffe, hvor bønnene kommer fra én og én gård rundt omkring i verden. Til tross for det smaker kaffen aldri det samme, og det er alltid like spennende å smake på nye avlinger.

Når drikker du kaffe?

– Jeg har ikke et koffeinbehov, så det varierer. Jeg drikker kaffe kun fordi jeg synes det er godt.

Hva betyr smak for deg?

–Det er kjempeviktig. Jeg er forferdelig glad i mat og drikke, og liker egentlig alt. Alt er jo godt så lenge produktene holder en ok kvalitet. Jeg tror grunnen til at noen sier at de ikke liker kaffe, er at de aldri har drukket en skikkelig god kaffe. Mesteparten av den kaffen vi drikker er jo ikke veldig god.

Hvordan skiller du god og dårlig kaffe?

– Om man smaker på kaffen når den er kald, så vil god kaffe ha en ren, balansert og søt smak. En kaffe med lav kvalitet vil smake urent, og du vil kanskje assosiere smaken med for eksempel kjeller og mugg. Grunnen til det er i så fall at den har vært dårlig prosessert eller dårlig lagret.

Hvordan er kaffebransjen i Trondheim?

– Det har blitt flere aktører i Trondheim og det er kjempeartig, fordi alle er opptatt av å formidle sin begeistring for god kaffe. Vi som jobber med kaffe har begeistringen til felles. Det er dessuten sunt med litt konkurranse.

Hvem vil du framsnakke?

– Jeg har noen i familien som har vært psykisk syk, og jeg har derfor vært en del på Nidaros DPS det siste året. De dyktige menneskene som jobber der er utrolig viktige for enkeltmenneskene. Psykisk helsevesen får mye tyn i media. Mye av det er nok berettiget, men de fortjener ros for mye av det de gjør og.