Nå må alle kjipe voksne slutte å sutre og heller gjøre halloween til en skikkelig fest.

Like sikkert som at det blir halloween i år også kommer klagesangen om hvor fæl denne nymotens skikken er. Skumle, uforskammede unger som tigger godteri. Godteri er som kjent skadelig for tenner. Kjøpepress og skrekkoppslag om familier som har forbruksgjeld etter å ha tatt den litt for mye ut under fjorårets halloweenfeiring. Også er det jo amerikansk da. Spar oss for kulturimperialisme, sier grinebiterne, mens de koser seg med serier på Netflix. Amerikanske såklart.

Les også: Her er halloween-triksene som ikke koster penger

Jeg våger en påstand og jeg må vedgå at den ikke er spesielt gjennomtenkt: Halloween er noe av det beste som har skjedd norsk kultur på lenge. Det er morsomt, det er uhøytidelig og ungene elsker det.

Det er nok av grå og triste hverdager. Vi trenger fest og vi trenger påskudd til å samles. Vi trenger høytider der vi slipper å rundvaske og bruke en månedslønn på å kjøpe gaver til slektninger som har alt. Og ikke minst, vi trenger fester som ikke er en lukket greie for den nærmeste familien. Halloween feires på gater og torg, på museer, i idrettslag og på skolen. Huset fylles opp av naboens unger og ingen bryr seg om du ikke har bakt ti sorter først. Det eneste du trenger å gjøre er å kjøpe litt godteri.

Les også kommentaren: Jeg har aldri følt meg mer verdiløs og usynlig

Men, og det er et men. Skal vi først feire halloween kan vi unne oss å gjøre det skikkelig. I Norge har det blitt en plast og ræl-markering. Det er ikke tilfeldig at lavprisbutikken Nille reklamerer med at de er halloweenbutikken. Oransje plastbøtter formet som gresskar og syntetiske monstermasker har ikke akkurat gitt dagen et godt omdømme. Hva er galt med noe hjemmelaget i disse klimatider? Det er utrolig hva man får til med sprittusj, eyeliner, leppestift og et gammelt laken som uansett skulle vært kastet. Og lær for all del ungene folkeskikk. Frekke unger er like lite trivelig på halloween som på de resterende av årets dager. Det minste de kan gjøre er å takke for godteriet.

Jeg tilbrakte en gang halloween i skikkens eget hjemland USA og det var noe av det hyggeligste jeg har gjort. Der pyntet folk utenfor husene sine, det var kurvfester i nabolaget og lukta av nystekte gresskarmuffins lå over landet. Jeg tar med begeistring imot hver eneste dag vi kan gjøre litt ekstra ut av. Ikke minst i ei tid på året hvor de naturlige lysglimtene ikke akkurat står i kø. Ei heks på bussen, en trollmann i kantina og et spøkelse som ringer på døra di. Så lenge du ikke finner skjeletter i skapet er det stort sett bare ting som gir litt mer humor i hverdagen.

Så alle kjipe voksne: La oss bare innse at halloween er kommet for å bli. Gjør det beste ut av situasjonen og la halloween bli en fest i hverdagen.

Les også kommentaren: Vart du skremt no?