Innenfor gjerdet svinger heisekranene. Utenfor er ørlendingene klare til en ny runde i støykampen.

Tre sentrale personer i utviklingen av Ørland og den nye kampflybasen: Fra venstre ordfører Tom Myrvold, samfunnsplanlegger Heidi Fossland og administrerende direktør i Forsvarsbygg, Olaf Dobloug. Foto: Dan Ågren

Politikere på Fosen og i hele Trøndelag stod samlet i kampen om å få kampflybasen for Luftforsvaret til Ørland. Nå slår enigheten sprekker på ett punkt.

I sitt Fagmilitære råd (FMR) til forsvarsministeren, foreslår forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen å legge et felles skolesenter for Luftforsvaret og Heimevernet til Værnes. Det ble mottatt som en gladnyhet i Stjørdal og i Trøndelagsrådet. På Fosen blir forslaget oppfattet som en trussel mot målet om å kraftsamle Luftforsvaret på Ørlandet. - Vi mener at vi har solid fagmilitær argumentasjon for ikke å flytte skolesenteret fra Ørland til Værnes, sier Ørlands nyvalgte ordfører Tom Myrvold (H).

Kostbare kampfly

For noen dager siden møtte jeg ordfører Myrvold, direktøren for Forsvarsbygg, Olaf Dobloug, og samfunnsutvikler Heidi Fossland i Ørland kommune. En av Norges minste kommuner skal huse den største investeringen som skal gjøres i Fastlands-Norge. Det er virksomhet overalt, både innenfor og utenfor gjerdet som omgir kampflybasen. Nå er Forsvarsbygg godt i gang med å bygge det store skvadronbygget, og etterhvert kommer vedlikeholdsbygget og forlengelsen av rullebanen.

Da Stortinget 14. juni 2012 fattet vedtaket om at de nye F35-kampflyene skal stasjoneres i Ørland, stod jubelen høyt både i kommunen og fylkeskommunene. Etterhvert som planene møter virkeligheten, kommer nye små og store vanskeligheter opp. Og det handler ikke bare om flystøy.

- Faktisk er støyen et mindre problem som vi i fellesskap skal løse. Det er ikke flystøy hele døgnet her, til vanlig bare ved takeoff i titiden og når flyene lander ved ett-to-tiden. Støyen må ikke få overdøve alt det positive som foregår her ute, sier de tre.

Trøndelag er viktig for Forsvaret

De mener alle at samarbeidet mellom kommunen og Forsvarsbygg, som står for utbyggingen av hovedflyplassen, fungerer godt. De kan være uenige om ting, men partene samarbeider innenfor en ramme av overordnet enighet. Ikke engang støygruppa er motstandere av utbyggingen av kampflybasen.

Ifølge støygruppa er 200 boliger innenfor rød sone, altså der det er sterkest støy. Av disse ligger 52 boliger på 34 gårdsbruk. Omlag 30 privatboliger er innløst og skal etterhvert rives. Nå starter forhandlingene om gårdsbrukene, og her ligger det an til nye konflikter. Snart starter også forhandlingene om støyisoleringstiltak med eierne av de omlag 400 boligene i gul sone.

- Vi er misfornøyd med den måten Forsvarsbygg har håndtert prosessen med støytiltak på, sier støygruppas leder, Hans Kristian Norset. Han mener at grunneierne er blitt satt opp mot hverandre, og etterlyser faste, forutsigbare spilleregler fra Forsvarsbyggs side, slik vi erfarer at andre statlige etater opptrer mot grunneiere.

Ikke få sjokk om det smeller

Kommunen har et mål om å vokse med 2000 nye innbyggere som følge av utbyggingen. Ennå har Ørland ikke sett så mye til befolkningsveksten, men gleder seg over et fødselsoverskudd på vel 20 barn.

Både Forsvaret og kommunen ønsker at flest mulig av de ansatte på basen skal bosette seg i området. Forsvarsbygg har foreløpig kjøpt ti leiligheter utenfor gjerdet. Kommunen har lagt opp til å utvikle Brekstad som en kystby med tett, lav og miljømessig bærekraftig preg. Men kommunen har selv allerede dispensert fra sin egen plan ved å godta at det bygges et sju etasjers høyt forretnings- og leilighetsbygg i Yrjars gate.

Tirsdag møter Myrvold fylkesutvalget i Sør-Trøndelag for å be om støtte i det vanskelige arbeidet med å bygge ut lokalsamfunnet og for å hindre at Ørland blir motarbeidet. De opplever at en rekke planbestemmelser setter begrensninger for Ørlands vekst når kampflybasen vokser. Skal alle reguleringer følges, ser ordføreren ikke annen råd enn å redusere naturområder. For å unngå dette, ber han om fylkesmyndighetenes evne til å se alle planer i helhet og ikke motarbeide kommunen i enkeltsaker.

Rekk opp hånda om du er omstillingsklar

Akkurat nå driver to kulturminneforvaltere registrering av boliger og gårder som kommer innenfor den røde sonen. De skal også dokumentere hverdagen i de husene som står for fall. Forsvarsbygg vil i utgangspunktet rive de husene de har innløst. Det kan komme i konflikt med hensynet til kulturminner. I området er det blant annet et gammelt landsbytun, her er også strandsitterbruk og gårdsbruk av stor historisk verdi. Skal de rives eller skal de få bestå?

- Kampflybasen er stor sett bra for Ørland, men ikke for de som mister huset sitt, selv om de får en riktig innløsing, sier direktør Dobloug. Ordfører Myrvold er enig og mener at basen gir grunnlag for arbeid og vekst særlig i de to vertskommunene. Han sier at kommunen og Forsvarsbygg får så mange saker å håndtere fremover at kommunen vil ansette en egen forsvarskoordinator.

Innløsning for alle i rød sone

Konflikt eller velsignelse: De som må gi fra seg hus og hjem av hensyn til storsamfunnet, må få en god og rettfordig behandling. Og Ørland kommune trenger en fylkeskommune som støtter lokalsamfunnet i den videre prosessen.

Innløst gård hvor stuelåna ble revet for mange år siden, men hvor driftsbygningene fortsatt står. Foto: Dan Ågren
Hans Kristian Norset er leder av støygruppa. Foto: Dan Ågren