Piggdekkavgifta ble innført av et klokt bystyre, piggdekkbruken gikk dramatisk ned.

Hurra for Rådmannen!

Rådmannen har i sitt forslag til trondheimsbudsjett for 2016 foreslått å gjeninnføre piggdekk-avgift i Trondheim. Et gledelig forslag for de som sliter med sine astmatiske plager eller allergi. Et godt bidrag til å forebygge andre helseplager i befolkninga. Og ikke minst gledelig for de som går og sykler på og langs veiene våre.

Vi husker tilbake til den tida hvor pigg var fasiten for godt veigrep. Alle kjørte med det. Som beboer på Møllenberg var vinteren en svart årstid. Sto en og så utover byen lå det en blå sky over sentrum og de lavere bydelene. Mange, spesielt barnefamilier flyttet ut av sentrum i denne tida pga. den dårlige lufta.

Piggdekkavgifta ble innført av et klokt bystyre, piggdekkbruken gikk dramatisk ned. Det ble igjen levelig, også for astmatikere og barnefamilier. Men, når tiltaket virket opphørte ordningen. Forstå det den som kan. Avgiften opphørte og vi ser nå en gradvis økning i piggdekkbruken. Det er ikke fullt så ille som i den verste tida. Mange opplever med rette de piggfrie dekkene som kvalitetsmessig fullt på høyde med de med pigg. Miljø- og helsebevisstheten har også økt i befolkninga. Og veifolket i kommunen vet mer om hvordan man skal brøyte, strø og vanne. Men med gradvis økende piggdekkbruk øker igjen problemene. Dette samtidig som sentrale helsemyndigheter roper høyere om helsefarene. Forskriftene har allerede blitt skjerpet. Regjeringa varsler strengere krav til lufta vi skal puste i og krever tiltak spesielt i de store byene.

Vi hilser gjenninnføring av piggdekkavgifta velkommen. De som forurenser må gjennom det, i det minste delvis, betale regninga for de plagene de påfører andre. Vi må gjøre det for å hindre de direkte helseproblemene, forebygge de mer langsiktige. Ja men, vil noen si, det blir da ikke mindre forurensing av at jeg betaler. Nei, men det blir færre som kjører med pigg og det blir penger til tiltak.

Rådmannen har forstått det. Vei og miljøfolket i kommunen vet hva som må gjøres. Vi får bedre helse i byen vår. Måtte byens politikere lytte til Rådmannen!