Olje, gass og kull vil være de viktigste energikildene i uoverskuelig fremtid.

Det store klimatoppmøtet i Paris er startet. Det gjenstår å se om man denne gangen kommer frem til en enighet, og hva regjeringene i de forskjellige land kommer til å foreta seg.

Jeg skal ikke her ta stilling til om klimaendringer er menneskeskapte eller ikke. Ganske enkelt fordi dette er noe jeg ikke kan vite noe sikkert om. Uansett hva som er sannheten i dette spørsmålet, om utslipp av karbondioksid har innvirkning på klimaet eller ikke, det vil politisk og praktisk være en umulighet å redusere de globale utslippene.

For det første, verdens befolkning vil bare fortsette å øke. Verdens fattige befolkning vil kreve en levestandard som er i nærheten av den vi har i de rike landene. Dette betyr utbygging av mer elektrisk kraft, det vanligste er da kullkraftverk. Kull er jo den fossile ressursen som det finnes mest av i verden. Flere mennesker i verden vil også ønske å kjøre egen bil. En økende befolkning betyr også at verdens matvareproduksjon må øke. Landbruket er i dag mekanisert, og det betyr at forbruket av olje til landbruksmaskiner også vil øke.

Hvis de rike landenes myndigheter begynner å stramme inn på hva hver enkelt får lov til å bruke av olje og strøm, vil det redusere levestandarden til folk. Og det vil i så fall bli møtt med så massive protester, at politikerne vil bli tvunget til å snu. I alle fall hvis vi fortsatt ønsker å ha demokratier.

Olje, gass og kull vil være de viktigste energikildene i uoverskuelig fremtid. I Norge er vi så heldige at vi har godt med vannkraft. Å tro at man i land som i dag har kullkraftverk, kan erstatte disse med vindmøller, må bare kalles naivitet. Vindmøller vil dessuten være ødeleggende både for trivselen og naturopplevelsene. Å få til karbonfangst fra hele verdens gass- og kullkraftverk, må etter mitt skjønn være høyst urealistisk. Det eneste reelle alternativet vi har i dag, er kjernekraft. Mot dette er også motstanden stor, som vi vet. Det bør forskes mer på nyere typer av kjernekraft enn det man har i dag, som det er mindre risiko med.

Min konklusjon er at olje, gass og kull vil være etterspurte varer, så lenge disse ressursene finnes i verden. Skipsfart og luftfart trenger oljeprodukter som drivstoff. Dette kan ikke erstattes ved å dyrke biodrivstoff. Landbruksarealene trenger vi til å dyrke matvarer for verdens økende befolkning.

Jeg er ikke veldig pessimistisk for fremtidens klima. De dystreste spådommene vi har hørt, må sies å være sterkt overdrevne. Da er det en annen sak som virkelig bekymrer meg. Jeg tenker da på de store arsenalene av atomvåpen som finnes i verden. Hvor er aktivistene på dette området? Her er risikoen stor for at disse våpnene en gang kan bli tatt i bruk. Den største faren er at det kan skje bare på grunn av en liten misforståelse. Men dette blir en annen debatt.

Min påstand er at verdens forbruk av fossile brensler vil fortsette å øke i årene som kommer. Når det gjelder klimaet, det beste vi kan håpe for fremtiden, er at verdens toneangivende klimaforskere tar feil.