Viktigere enn om statens penger forvaltes i Trondheim, Bergen eller Stavanger, er det om pengene blir brukt slik de skal.

Finansminister Siv Jensen (Frp) smilte og lyttet i Trondheim i går, men var taus som en østers om hvor statens 20 milliarder kroner til grønn teknologi skal forvaltes. Med på lunsjmøtet deltok blant andre Geir Ove Kjesbu (til venstre), Investinor, Berit Rian, Næringsforeningen, Borgar Ljosland, seriegründer, Herbjørn Skjervold, Næringsforeningen og Proventure og til høyre Torhild Aarbergsbotten, stortingsrepresentant (H). Foto: Kim Nygård

Det brygger opp til kamp om statens klimasatsing Fornybar AS. Fondet skal brukes for å redusere klimautslipp, men det er ikke det kampen handler om. Derimot er det i ferd med å bli en lokaliseringskamp av godt, gammelt merke. Hvor skal Fornybar AS med sine 20 milliarder holde hus? Bergen, Stavanger og Trondheim har meldt seg på i kampen. I møte med næringsliv og aktører i Trondheim tirsdag passet finansminister Siv Jensen (Frp) på at hun kun lyttet.

LES OGSÅ: 20 milliarder til fond for grønn teknologi

Det kom ikke et eneste tolkbart signal fra statsråden om hvor dette fondet skal ligge. For klimaets del er det heller ikke så farlig. Poenget er at det kommer «mest mulig klima» ut av pengene. Det forsvinner lett i denne type lokaliseringsdebatter. Alle de tre byene er flinke til å fremheve egne fortrinn, men i lokaliseringsdebatten forsvinner det saken egentlig handler om. Poenget med Fornybar AS er å kunne sprøyte penger inn i virksomheter og innovasjoner som kan bidra til at klimautslippene går ned.

LES OGSÅ: Fornybar AS var et forslag fra Venstre

I Stavanger kan det se ut til at argumentet for å få Fornybar AS er at byen og regionen er i krise. Bergensernes viktigste argumenter, for å sitere en kommentarartikkel i Bergens Tidende, er: «Her finnes landets største forvaltningsmiljø og ledende forskningsinstitusjoner innen fornybar energi og grønn teknologi. Med hovedkontor i Bergen vil det statlige investeringsfondet ha nesen vendt mot verden, ikke Løvebakken.»

Bergensere lever under mottoet at beskjeden kan den være som har grunn til å være det. Derfor er det høyst diskutabelt om Bergen har noen fortrinn på Trondheim. De tre hovedargumentene som Trondheims-aktørene i går la frem for Siv Jensen er disse: 1. Trondheim har det ledende utdannings- og forskningsmiljøet innen teknologi, samt et anerkjent forskningsmiljø innenfor grønn teknologi. 2. Trondheim har en helhetlig verdikjede for kommersialisering av grønn teknologi. 3. Trondheim har Investinor, et statlig investeringsselskap med relevant kompetanse og erfaring med investering i bedrifter som utvikler og benytter grønn teknologi.

LES OGSÅ: Kommentarartikkel i Bergens Tidende om dragkampen om fondet

Det er synd at dette blir en bykamp mellom regionbyene. Egentlig er dette en kamp mellom Bergen, Stavanger og Trondheim på den ene side, mot Oslo-makten på den andre. Siv Jensen er taus som en østers. Det er liten tvil om at hennes embetsverk i Finansdepartementet overhodet ikke liker utflytting av noe som helst til steder utenfor Ring 3, det vil si sentrale Oslo.

LES OGSÅ: Stavanger vil ha Fornybart AS

Fornybar AS ble sjøsatt en sen nattetime i fjor høst, i forhandlingene om statsbudsjettet. Fondet er et Venstre-barn. Det kom sidelengs inn i en budsjettprosess som regjeringen og Finansdepartementet hadde holdt på med i nesten et år. Tanker som andre tenker, liker ikke Finansdepartementet. Forslag som blir vedtatt på denne måten, er enda verre. Politiske beslutninger som peker en vei ut av Oslo er i det hele tatt noe herk. Mener mange som lever i den villfarelse at Oslo er verdens navle og at det er der verdiene blir skapt.

Nå skal olje- og energiminister Tor Lien (Frp) og hans departement utrede saken, før regjeringen legger frem et forslag for Stortinget. Er det en fordel for Trondheim at fagstatsråden bor i byen? Det kan slå begge veier. Det er mange eksempler på statsråder og stortingspolitikere som har sendt hilsener til egen valgkrets. For å ikke bli beskyldt for den slags patriotisme, kan en statsråd bli tvunget til å vurdere egen by strengere enn konkurrentbyene.

Hva vil det bety å få hovedkontoret for et slikt fond? Investeringene skal skje over hele landet, i prinsippet kanskje til og med hvor som helst i verden der klimautslipp kan kuttes. I arbeidsplasser vil fondet kanskje bety 60, 80, 100 mennesker eller noe deromkring. Foruten nok et punkt i byens skrytebok, vil vertskapet for Fornybar AS først og fremst være et veldig konkret eksempel på at noen av statens penger kan forvaltes andre steder enn i Oslo, London eller New York.

Hva med et slikt fond i hvert av de tre regionbyene, der de kan konkurrere om hvem som skaffer størst avkastning og bidrar mest til klimaet?