Hater du at folk fikler med mobilen? Her er sju grunner til at mobiltelefonen har gjort verden til et bedre sted.

Det er ikke måte på hvor mye styggedom smarttelefonen har brakt med seg, hvis vi skal tro medieoppslagene. Vi har visstnok mistet evnen både til å konsentrere oss og til å kjede oss. Vi sover mindre og dårligere. Vi eksisterer så mye i en sosial medieverden at vi har glemt hvordan vi fører interessante samtaler og følger med på hva kjæresten sier. Vi følger ikke med i møter. «Mobiltommel» og «mobilnakke» er de nye belastningsskadene.

Les også: Gratulerer med dagen, Wikipedia!

Jeg skjønner jo at det kan bli mye mobil nå og da, det er ikke dét. Jeg har selv samlet inn smarttelefonene for at møtedeltakerne skal konsentrere seg ordentlig i 45 små minutter. Dermed har jeg all respekt for skoler og arbeidsplasser som innfører mobilfrie soner. Og etter flere omganger med såre skuldre og irriterte skuldersener, vet jeg også at det er dumt å bøye nakken og se ned hele tida.

Men det får meg jo ikke til å slutte med å bøye nakken, fylle pausene i hverdagen med å henge på Facebook eller sende penger til kolleger som har kjøpt noe for meg gjennom en app. For ærlig talt: Verden - og mitt liv - har vunnet langt mer enn vi har tapt på mobiltelefonens inntog. Så her er sju grunner til å glede seg over mobilrevolusjonen:

1. Du er akkurat så tilgjengelig som du vil.

I fasttelefonens tidsalder ringte telefonen og du løp for å ta den. Først etterpå fant du ut om det var bestevenninna, en telefonselger eller en kreditor. Med mobiltelefonen kan du se hvem som ringer og velge om du vil snakke med dem. Du har muligheten til å lese epost, men du kan også velge å la være. Og du kan gjøre det akkurat når det passer for deg, uansett hvor du måtte befinne deg.

2. En mer fleksibel arbeidshverdag.

Med samarbeidsverktøy, dokumenthåndtering og epost på mobilen kan du være operativ selv om du befinner deg et helt annet sted på kontoret. Ja, kanskje titter du innom eposten på kvelden - fordi du stakk litt tidligere fra jobb for å få mer tid sammen med ungene mens de var våkne. For den kontorerende delen av arbeidsstokken gir mobilen uvurderlig frihet.

3. Påståelige folk er blitt mindre irriterende.

Vi har alle en kompis som alltid har så innmari rett. Selv når du er sikker på at de tar feil, har de rett. I gamle dager måtte vi enten krangle eller gi oss. Nå er saken avgjort på tre sekunder i Google.

4. Sikkert som banken.

Husker du kassakøen i banken? Eller banning over pålogginga i nettbanken? Mobilen har gjort den økonomiske hverdagen mye enklere. Vi har banken i lomma og vippser penger til kompiser når det trengs. Men mobilen har også sørget for et pengeoverføringssystem i land der handel tidligere var basert på kontanter og personlige møter. I Afrika regnes mobilteknologi som en av de fremste driverne for økonomisk vekst.

5. Demokrati på farten.

Mobilen har vært et nødvendig verktøy for politisk mobilisering, enten vi snakker om den arabiske våren eller protestene etter politivold i Ferguson i USA. At det ikke har vært like enkelt å bygge stabile styresystemer i Midtøsten, skyldes mer menneskelige feil enn mobile verktøy.

6. Fotografer alt, alltid.

Mobilen er ikke bare telefon, lommebok og kommunikasjonssentral. Den er også det kameraet du alltid har med deg. Takket være mobilen tar vi bilder av langt flere ting i hverdagen enn før. Ja, kanskje gir det oss litt flere bilder av naboens middag enn vi strengt tatt hadde trengt. Det lever jeg fint med, for mobilen har også sikret at en rekke overgrep og voldshandlinger har blitt dokumentert, at kollega Åge Winge kunne følge flyktningers ferd gjennom Europa på virkelig nært hold og at jeg fikk se min nieses første skritt selv om jeg ikke var til stede. Dessuten slipper jeg å notere kulepunkter fra foredrag og ikke rekke den siste setningen, jeg har alt tatt bilde av den.

7. Vet hvor du er.

For alle med begrenset stedsans eller forkjærlighet for formålsløs vandring i fremmede storbyer, er mobilen en gudegave. Selv om du har gått deg bort, kan GPSen fortelle deg hvor du er og veien tilbake igjen.

Så slutt å mobbe kameraten min. Det eneste jeg vil endre med mobilen, er batterikapasiteten.