Det siste vi trenger, er nok et eksempel som viser at kvinner sliter med å nå til topps.

Marit Fostervold har vært en sterk kandidat til stillingen som beredskapsdirektør i Politidirektoratet. Det vakte oppsikt at hun trakk søknaden sin en uke før tilsettingen var klar. En telefon fra direktoratet skal ha gjort utslaget. Da skal hun ha fått beskjed om at Knut Smedsrud var innstilt som nummer én, men hun ble fortsatt bedt om å oppgi referanser.

Saken har opprørt mange i Politi-Norge. Fostervold, som i dag er visepolitimester i Trøndelag, har bred og relevant erfaring. Hun har tidligere vist at hun har det motet som trengs for å få jobben gjort. Og hun er kvinne. Det er trist at det skal være et poeng i 2016, men bakteppet gjør dette viktig. Politiet har en lav andel kvinnelige ledere, og det har over tid vært kritikk mot hvordan kvinner behandles i etaten. Denne uka uttalte Nasim Karim, leder i likestilling- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund, at kvinner diskrimineres i politiet. Hun sa videre at seksuell trakassering er et problem i etaten.

Man har selvsagt aldri krav på en jobb fordi man er kvinne. Det ville vært en fallitterklæring for likestillingskampen. Virksomheter har likevel et stort ansvar for at kvinnelige kandidater får en reell mulighet. Det har politiet åpenbart behov for.

- Vi er ikke fornøyd med andelen kvinnelige ledere i etaten og har derfor jobbet med ulike tiltak over tid som gradvis ser ut til å gi resultater, uttalte HR-direktør Karin Aslaksen. Derfor er det lite tillitvekkende at beslutningen om å ansette en mann var tatt før kandidatenes referanser var sjekket.

Les også kommentaren "Porselensbarna"

Det gir vann på mølla til kritikerne som mener Smedsrud var tiltenkt jobben på forhånd. Det er drepende for et selskap dersom man sitter igjen med følelsen av at ansettelser er skinnprosesser. De skarpe reaksjonene i media tyder på at dette ikke er første gang en prosess oppfattes som uryddig. Politiet har et særskilt ansvar. Vi må ha tillit til politiet, da må de også gjøre seg fortjent til den.

Før jul fikk ansettelsen av ny toppsjef i Telenor både gamle og nye feminister til å våkne. Mannsdominansen i det statskontrollerte selskapet har over tid vært påtakelig. Likevel ble ingen av kvinnene med mest erfaring fra Telenor-ledelsen kontaktet om toppjobben. Den kanskje mest aktuelle kvinnelige kandidaten, Berit Svendsen, avkreftet at hun var en del av en reell prosess. Det satte i gang en høylytt debatt om det evig aktuelle glasstaket.

Les også kommentaren: Musikk og politikk

Det er lite tradisjon for at «taperne» snakker høyt om ansettelsesprosesser. Både Fostervold og Svendsen har valgt å være åpne. Måtte det komme noe godt ut av det. Taushet er ikke alltid gull.

Les også kommentaren: Steinkjer verre enn Sibir

«OmAdressert» - Adresseavisens podkast oppsummerer denne nyhetsuka - sett fra Trøndelag.

Politisk redaktør, Tone Sofie Aglen, kommentator Terje Eidsvåg og sportskommentator Kjetil Kroksæter møter journalist Harry Tiller til refleksjoner rundt alt fra den amerikanske nominasjonskampen, norsk utlendingslov, VM og World Cup i Granåsen og den nye norske storfilmen «Birkebeinerne».

Slik lytter du

Du kan lytte og abonnere på podkasten «OmAdressert» via mobil eller iPad på iTunes via denne linken.

Vil du høre «OmAdressert» på din datamaskin kan du gjøre det ved å klikke på denne linken eller ved å klikke på bildet nederst i denne artikkelen.