Hvorfor ikke satse på flere kjønnsnøytrale yrkestitler?

En helsesøster forbereder en influensasprøyte. Bør det hete helsesykepleier? Foto: Heiko Junge,, NTB Scanpix

Da jeg var hospitant på Stortinget for Venstre i høst tok jeg opp dette med kjønnsnøytrale yrkestitler. Det er nemlig en kjent sak at det er få menn innen yrker som jordmor og helsesøster. Statistikk viser at andelen kvinner i helsesektoren utgjør 84 % av de ansatte. Et eksempel er at Landsgruppen av helsesøstre bare har fem menn blant sine 3380 medlemmer, mens det innen sykepleieryrket er ca. 10 prosent menn, noe som er 10 ganger større enn blant helsesøstre. Søkertallene til sykepleierutdanningen økte da man endret yrkestittelen fra sykesøster til sykepleier.

Mitt engasjement for dette med kjønnsnøytrale titler førte til et representantforslag som ble fremmet av Ketil Kjenseth, Pål Farstad og André N. Skjelstad. Der påpekes det at målene med å nå likestilling innen helsesektoren har betydelige utfordringer, og at vi må gjøre noe for å øke andelen av menn som søker seg til kvinnedominerende yrker. Det viser seg at det å ha «mann» i tittelen ikke virker like avskrekkende på kvinner når det gjelder å søke, men i motsatt tilfelle der tittelen er noe kvinnelig ser vi at det er stort underskudd på menn. Derfor blir spørsmålet om å endre selve yrkestittelen til noe mer enn bare symbolsk. På sikt kan det fremme like-stilling.

Innen skolehelsetjenesten vil det være positivt å få inn flere mannlige helsesøstre. I dagens samfunn der det snakkes om prestasjonspress blant ungdom, vil det kunne være viktig for guttene å ha en mannlig helsesøster å snakke med. Dessverre er det altfor få mannlige helsesøstre i skolehelsetjenesten i dag, nesten ingen. Yrkesgruppen har selv uttalt at de ønsker å gjøre navnet kjønnsnøytralt. Så hvorfor ikke kalle helsesøster for helsesykepleier? Andre forslag?