Denne hjemspalten handler ofte om ting du kan kjøpe eller lager for å pynte opp hjemmet ditt. Og det er viktig nok for veldig mange. Men jeg synes den noen ganger også bør handle om andre ting enn ting, om du skjønner hva jeg mener.

Selv om design, trender, ny veggtapet og pynteting kan være viktig for kos og trivsel i huset eller hytta, handler livet og lykken også om helt andre greier. Mye mer enn det du kan kjøpe for penger. Jeg tror det er lurt å tenke over – i alle fall fra tid til annen – hva vi egentlig har behov for?

Tanken slo meg nylig på en litt lengre skitur i vinterferien. Tre karer i vindjakker, med solbriller og votter på vei over en vidde. I pulkene vi slepte på lå teltet, soveposene, varme dunjakker, litt havregryn og mat og noen ekstra klær. Time etter time trasket vi på rekke og rad, stoppet nå og da – drakk litt vann og vekslet noen ord. Så utover fjellvidden på snø, lys og ville fjelltopper. Kjente på friheten og stillheten. Så gikk vi videre – på rekke og rad – tause.

Da kvelden nærmet seg fant vi en teltplass, samarbeidet om å slå camp og krøp inn i hjemmet vårt for natten. Beskyttet av en tynn teltduk fant vi ly og fikk varme i kroppen. Mens mørket senket seg, og vinden rusket i teltduken, krøp vi ned i soveposene, oppsummerte dagen og la planer for morgendagen.

I skinnet fra små hodelykter, tre voksne karer i et lite telt, trenger man egentlig ikke så mye mer for å skape god stemning. Ikke et stearinlys, ingen designermøbler eller nipsgjenstander var nødvendig for å skape kos og hygge. En kopp kaffe, litt oppsummering av dagens opplevelser og betraktninger om verdens utfordringer. Så lot vi stillheten senke seg.

For meg er det neppe bedre måter å våkne på enn til lyden av lett snø mot en teltduk og en rypestegg som hilser soloppgangen i lia rett over teltplassen. Så passer kanskje ikke det for alle andre, jeg innser det. Men alle kan finne et sted i livet sitt der tingene blir mindre viktig – for en stund. Et sted der stillheten kan få plass.

Jeg slår et slag for å være mer stille – det er mye å lytte til når lydene slås av.

LES FLERE BIDRAG TIL HJEM-SPALTEN:

- Potent bakverk

- Jeg er så flink, liksom

Tenåringsfakter

Oss klimaskeptikere imellom

Harry Tiller skriver om hjem og design Foto: TERJE VISNES, ADRESSEAVISEN