For hvert ord terroristen sa, ble saken hans bare dårligere og dårligere.

OSLO 20160316. Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Aftenposten tegner Ane Hem i Oslo Tingrett, der saken kan følges på videooverføring fra rettslokalet i Skien fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit, NTB scanpix

Gjensynet med terroristen og massemorderen Breivik ble en enda mer absurd forestilling enn man kunne vente. Etter at Breivik fikk forklare seg onsdag, er det fire inntrykk som har festet seg. Han har forandret seg svært lite siden 22. juli-rettssaken. Det er vanskelig å se at han har tatt skade av tiden i isolasjon. Han er like gal og forkvaklet som vi kjenner ham. Og ikke minst, han er en svært farlig mann.

For å begynne med det første. Breivik har forandret seg lite fra hvordan vi husker ham. Fortsatt like selvopptatt, pompøs og narsissistisk, om ikke verre. Han gjentar stadig at han blir behandlet ydmykende og krenkende, helt uten tanke for hvordan disse ordene føles for alle de menneskene han har voldt tap, sorg og skade. Samtidig framstår han veloppdragen og tilsynelatende velformulert. Han bruker ord som fraternisere, deprivert og adressere. Han er detaljorientert og pertentlig, og husker nøyaktig hvor mange ganger han er utsatt for bestemte handlinger. Han kaster ut tall og tallfester alt fra egen livsgnist til apati. For øyeblikket hadde han et apatinivå på 50 prosent, kunne han opplyse.

Det var ventet at han skulle framstå som forandret. I saken hans blir det hevdet at han har klare isolasjonsskader og han beskriver seg selv som apatisk. Det er imidlertid vanskelig å se så mye som et snev av apati hos ham. Han jobber for saken sin med ekstrem indre glød. Men nå er han ikke lenger med i Knights Templar, nå er han generalsekretær i partiet Nordisk Samling, forkortet NS. Han har konvertert til nasjonalsosialismen, er blitt «odinist» og hevder å ha sluttet med vold. I retten hadde Breivik oppført ett eneste vitne, psykiater Randi Rosenqvist. Det visste seg å være et dårlig vitne for Breivik. Hun avviser alle tegn til isolasjonsskader. Hvis Breivik har vondt i hodet må han drikke mer vann, parerte den erfarne psykiateren, som mener han ikke er en utpreget sosial type.

Selv om Breivik ikke ble kjent juridisk gal, er han det ut fra alle våre målestokker. Det er ikke bare hans politiske vrangforestillinger som vitner om manglende kontakt med virkeligheten, det gjør også hans beskrivelse av soningsforholdene. Breivik påsto at han ble utsatt for grov tortur. Han begrunner dette blant annet med at han må drikke kald kaffe, spise med plastbestikk og få servert samme Fjordland-middag to dager på rad. Han blir nektet ekteskap og mener at staten forsøker å drepe ham gjennom isolasjon. Advokat Storrvik hadde på papiret en langt bedre sak enn Breivik viste i retten i dag. For hvert ord han sa, ødela han mer og mer for sin egen sak. Det tar også fokus bort fra det som virkelig er relevant for saken, om isolasjonstrykket er for høyt og om sikkerhetstiltakene mot ham samlet sett er for strenge. Etter Breiviks forklaring hadde regjeringsadvokaten ingen spørsmål. Alt terroristen sa talte for seg selv.

Før dagen i går var det lett å mistenke at Breivik var mer opptatt av oppmerksomhet enn av egne soningsforhold. Den mistanken er styrket, for å si det forsiktig. Det virker som det viktigste for terroristen er å knytte nettverk til det han kaller «venner og støttespillere». Han vil sende brev, gi ut bøker og spre sitt gale budskap. Og det er ingen grunn til å tro at han gir seg med dette. Breivik overbeviste ikke bare om at han har svært dårlig sak mot staten, han viste nok en gang at han er en svært farlig mann.

OSLO 20160316. Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Aftenposten tegner Ane Hem i Oslo Tingrett, der saken kan følges på videooverføring fra rettslokalet i Skien fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit, NTB scanpix