Denne helgen avholder Miljøpartiet De Grønne sitt landsmøte i Oslo. Når delegater fra hele landet samles, vil det neppe være krisestemning som preger møtet. Tvert imot vil partiet sikkert feire at de endelig har kommet inn i realpolitikken og får lov til å påvirke beslutningene. Både i Trondheim og i Oslo har partiet fått viktige posisjoner.

Likevel bør varselklokkene ringe. Meningsmålingene i år viser tilbakegang, den positive oppmerksomheten er dalende og både partiprogrammet og de nyvalgte representantene sliter i møte med virkeligheten.

Partiet har eksistert i Norge siden 1988, men det var først ved de to siste valgene de for alvor fikk en viss betydning i norsk politikk. I 2013 ble MDG representert på Stortinget. Ved kommune- og fylkestingsvalget i fjor ble de utropt som en av vinnerne. Fremgangen var markant, særlig i byene.

Miljøpartiet De Grønne har klart å erobre et felt som tidligere har vært eid av flere partier. Engasjementet for miljøspørsmål har gått i bølger siden 70-tallet. Ved de siste to valgene var denne trenden på vei opp igjen, og MDG fremsto som det mest troverdige alternativet for velgere som så på SV som for sosialistisk, Venstre som for liberalistisk og Senterpartiet som for bondsk.

Les også kommentaren "Derfor ble Miljøpartiet valgvinneren"

Spørsmålet er hvor trofaste disse velgerne er og hvor stort grunnfjell MDG egentlig har. Ingen av de viktige miljøutfordringene, som klimaendringer, forurensing, tap av naturmangfold og bruk av miljøgifter, «går over». Det paradoksale er at selv om disse faresignalene blir sterkere, er det ikke sikkert at det påvirker velgeroppslutningen for De Grønne.

Siden siste valg har samfunnsdebatten handlet om mye mer enn miljø. Flyktningdebatten har overskygget det meste, og selv om MDG har klare standpunkt, er det ikke de som får sette dagsorden. Når Norge sliter med rekordlav oljepris, bekymring for tap av arbeidsplasser og svekket vekstkraft, er det ikke krav om avvikling av oljeletingen og redusert forbruk som har sterkest klangbunn i befolkningen.

LES OGSÅ: Høyre advarer mot De Grønne

Mange av De Grønnes ferske politikere er blitt sendt ut på dypt vann. Når partiet samtidig har en del standpunkter som enten kan fremstå som symbolpolitikk eller utopi, blir de ofte lett bytte for erfarne motdebattanter.

Miljøpartiet De Grønne har vært et friskt pust inn i en ofte traurig og kortsynt politisk hverdag. Det bør være plass til dette partiet i norsk politikk. Derfor bør de bruke landsmøtet til mer enn feiring.

LES OGSÅ: Opoku gir seg som talsperson