Politikerne har sondert og flørtet, protestert og resignert, forhandlet og til slutt signert. Nå skal folket si sitt.

Det er hektisk innspurt i arbeidet med kommunereformen. Neste uke er kommunene i gang med folkeavstemninger. Først ut i Trøndelag er Hemne, der innbyggerne går til stemmeurnene mandag 25. april. Dette er timet sammen med nordmørekommunene Halsa og Aure, som sammen med Hemneog Snillfjord kan bli én kommune med Kyrksæterøra som senter. Det er imidlertid ikke det eneste alternativet for nordmørekommunene. De kan velge å se sørover, og bli en del av en sekskommunes-allianse med Kristiansund som senter. Aure-ordfører Ingunn Golmen (Sp), har imidlertid allerede bestemt seg. Hun vil at kommunen skal fortsette alene.

Snillfjord er en kommune som kan bli delt i både to og tre. I tillegg til allianse med nordmørekommunene og Hemne, kan de også velge å gå inn i en ny kommune bestående av Snillfjord, Agdenes, Orkdal, Meldal, Rindal og Skaun. En bit av kommunen kan også bli en del av Hitra. Dette er så komplisert at innbyggerne inviteres inn i en skriftlig innbyggerundersøkelse der alle får delta.

Kommunene i orkdalsregionen har bygd tillit over tid, og det får de betalt for nå. Verken Meldal, Orkdal ellerAgdenes vil gjennomføre folkeavstemning. Der tar politikerne ansvaret for beslutningen. Så enkelt er det ikke i Skaun. Der arrangeres folkeavstemning 30. mai og holder flere dører åpne. De kan velge orkdalsregionen, men de har også døra på gløtt for Melhus og Midtre Gauldal. Sentrale politikere motsetter seg nok ikke heller at Skaun forblir egen kommune.

Dører som lukkes for så å åpnes på gløtt er det også i Melhus. Denne uka ble det klart at politikerne vil forhandle med Skaun, og at det blir folkeavstemning (dato er ikke bestemt). Politikerne har likevel aldri lagt skjul på at de ikke har noe imot at kommunen består som i dag. I Midtre Gauldal er det lite som tyder på stor sammenslåingsvilje. Ordfører Sivert Moen (Sp) har uttalt at det er for langt til Oppdal, og de slett ikke har behov for badestrand på Øysand i Melhus.

Da er det mer sannsynlig at Klæbu og Trondheim finner sammen. De to kommunene har underskrevet intensjonsavtale, og det blir folkeavstemning i Klæbu mandag 9. mai. Ofte er det også lettere å gjennomføre en folkeavstemning der det er en stor og en liten kommune. Da blir det mindre uenighet om hvem som skal ha kommunesenteret.

Kommunereformens «supertirsdag» i Trøndelag er mandag 23. mai. Alle de nordtrønderske kommunene har valgt dette som felles dag. Da skal innbyggerne i Høylandet, Fosnes, Overhalla, Namdalseid og Flatanger bestemme om de skal så slå seg sammen til én storkommune med Namsos som kommunesenter. I Namsos blir det ikke folkeavstemning, men så er det også bare namsosordfører Arnhild Holstad (Ap) som har sagt klart at hun ønsker en sammenslåing.

Folkeavstemning blir det også i Steinkjer, Verran og Snåsa. Mye ligger til rette for at Steinkjer og Verran vil si ja til hverandre, men det er ikke like sannsynlig at Snåsa slår følge. Der er politikerne mer lunkne.

Også i Verdal og Levanger er det varslet folkeavstemning 23. mai, men i dag er det helt uavklart om de har noe å stemme over. Etter at partene gikk fra hverandre på grunn av uenighet om hvor ordfører og rådmann skal sitte, er det et stort press på at kommunene skal gjenoppta forhandlingene.

Farselignende tilstander er det også i Frosta. Etter først å ha framforhandlet en avtale med Levanger, har kommunestyret nå laget en ny avtale med Stjørdal, til stor irritasjon for Levanger. Dette skal velgerne ta stilling til 23. mai, men ordfører Trine Haug (Sp) holder fast på at hun foretrekker å fortsette alene som i dag.

Også i Meråker, Tydal og Selbu er det varslet folkeavstemning 23. mai. Forhandlingene om å bli en del av værnesregionen med Stjørdal som senter pågår for fullt, men heller ikke i disse kommunene har politikerne utmerket seg som særlig sammenslåingskåte.

Det er derimot politikerne på Fosen. Rissa og Leksvik har allerede sagt ja. 30. mai inviteres innbyggerne i Ørland og Bjugn til ny folkeavstemning. Denne gangen er politikerne i Bjugn langt mer positive, mens ørlendingene er litt mer skeptiske til å få gjelda til Bjugn med på kjøpet. Ny kommune kan det også bli mellom Åfjord og Roan. I Roan blir det folkeavstemning, men ikke i Åfjord. Ordfører Vibeke Stjern (Ap) har tidligere ikke lagt skjul på at hun helst skulle sett at hele Fosen ble én kommune.

I noen kommuner forhandles det på overtid. Oppdal og Rennebu har tatt opp kontakten, men begynner å få det travelt. Også Røros, Holtålen og Os kan finne sammen. Det kan også Nærøy og Vikna, som har forhandlet så lenge folk kan minnes. Det blir ikke enklere av at de fleste kommuner lider av sentrums-komplekset. De forsøker alle å manøvrere seg slik at de havner i sentrum i en ny kommune. En slik strategi er dømt til å mislykkes. Noen kommuner har allerede varslet at kommunesammenslåing er uaktuelt nå, for eksempel Malvik. Det gjelder også Leka, Osen og Frøya.

Det er likevel imponerende hvor mye som har skjedd i Trøndelag på kort tid. Kartet forandrer seg nesten fra dag til dag. Det er en merkbart større vilje til sammenslåing, og mye kan skje i sluttspurten. Men ett er sikkert: Det er vanskelig å få med seg folket dersom politikerne ikke går foran og viser vei.

LES ADRESSEAVISENS LEDER: Nå trenger vi ordførere som tar standpunkt

De neste ukene blir det folkeavstemning i mange trønderske kommuner
Klæbu kan bli en bydel i Trondheim. Ordførerne Kirsti Tømmervik (Ap) og Rita Ottervik (Ap) har signert intensjonsavtale på vegne av kommunene. Foto: jens petter søraa
Hva skjer i Skaun? Ordfører Jon P. Husby har ikke bestemt seg. Foto: STEINAR FUGELSØY
Det er fortsatt usikkert hva som skjer med Verdal. Ordfører Bjørn Iversen sammen med Marit Voll (Sp) og Foto: Erlend Aune