Til tross for store problemer med lakselus, massedød og rømming, forurensing og forgiftning, skal laksenæringen femdobles de neste 30 årene.

Politikere mener oppdrettslaksen kan bli den nye oljen og vil fem-, seksdoble produksjonen. En slik vekst er helt uforsvarlig. Næringens store miljøutfordringer må løses før man kan tenke på utvidelser.

Med støtte fra ukritiske politikere, har oppdrettsnæringene fått lov til å vokse relativt fritt. I dag er det over tusen anlegg langs kysten. Eierne, en stor del utenlandske interesser, tjener milliarder. I flere lokalsamfunn er anleggene viktige hjørnesteinsbedrifter, men sammenligningen med oljebransjen er urealistisk og misvisende. Her har både miljøkrav og bidrag til storsamfunnet vært mye større.

Problemene med lakselus, resistens og sykdom er ikke under kontroll, de er økende. 2015 var et rekordår, med hensyn til bruk av kjemikalier. Adresseavisen har dokumentert ulovlig bruk av lusemidler, og i fjor hadde hele 120 lokaliteter bare i Midt-Norge for mye lus, ifølge NRK.

Kloakkutslippene fra merdene er mye større enn fra Norges samlede befolkning. Når dette blandes med forrester, lusemidler og kobber fra impregnering, utgjør det lokalt en dødelig blanding for livet i sjøen, særlig utsatt er skalldyrene. Kjemikalierester er påvist en kilometer unna anleggene.

Laks som rømmer, er et av de andre hovedproblemene som næringen ikke har klart å løse. Sammen med lus og sykdom, er rømt oppdrettsfisk en alvorlig trussel mot villaksen.

Dette er ikke alt. Oppdrettsnæringen kritiseres også for dårlig dyrehelse og massedød og for stor andel soya i foret. Lavere næringsverdi har gjort produktet mindre attraktivt. I sum er kritikken omfattende. Da blir det tragisk når fiskeriminister Per Sandberg krever at forskerne skal heie på næringen og dele regjeringens ambisjoner. Forskning må være faktabasert og uten politisk agenda, ellers har den ikke verdi.

LES OGSÅ: Mattilsynets årsrapport 2015

Til tross for alle suksesshistoriene om produksjonsvolum og eventyrlig lønnsomhet, sliter oppdrettsnæringen med sviktende omdømme og økende kritikk. Det har den dessverre fortjent. Bildet er likevel ikke helt svart. Bransjen arbeider med å finne løsninger. Planene om lukkede anlegg på land og til havs virker lovende. Optimistene tror dette kan være løsningen på flere av de største utfordringene.

Forhåpentligvis kan kritikken mot næringen bidra til magemål og skjerping – og ny innovasjon. Problemene må under kontroll før man kan akseptere større vekst.