Frykten for terror er så stor at det styrtede flyet i Middelhavet kan skape enorme problemer for et hardt presset Egypt, allerede før styrtårsaken er kjent.

Terrorfrykt: Egypts minister for sivil luftfart, Sherif Fathy, utelukker ikke at MS 804 styrtet som følge av en terrorhandling. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY, Reuters

I går ble vrakrester fra Airbus-maskinen funnet 290 kilometer nord for Alexandria. Årsaken til at flyet styrtet er ikke kjent, men bare timer etter at det ble klart at flight MS 804 fra Paris ikke kom frem til Kairo, ble det sagt fra egyptiske, russiske og amerikanske kilder at en terroraksjon er den mest sannsynlige årsaken. Inntil årsaken eventuelt blir konstatert, er det fortsatt en mulighet for at det skyldes menneskelig eller teknisk svikt.

Hvis det likevel blir slått fast at 66 mennesker ble drept på grunn av en terrorhandling, eller det blir stående som en troverdig spekulasjon, kan flystyrten føre til enda mer uro i Egypt. Etter år med politisk og økonomisk uro, er Egypt i en kritisk situasjon. Turisme er en av Egypts viktigste inntektskilder. Utallige terroraksjoner og omfattende uro har allerede ført til at turismen har falt kraftig. Hvis det viser seg at menneskene ombord og flyet fra Egypt Air er ofre for terror, vil konsekvensen bli at enda færre tar sjansen på å besøke landet.

Færre turister vil føre til enda flere arbeidsledige, økende fattigdom og mer uro i Egypt. Kun ekstremister vil tjene på at Egypt blir enda mer destabilisert. Egypt har hatt sin dose uro etter den arabiske våren, men i motsetning til andre stater i regionen, henger Egypt fortsatt sammen. Hvis Egypt forvitrer, vil det skape enda større problemer; i landet selv og i resten av Midtøsten. Som det mest folkerike landet i Midtøsten spiller Egypt politisk, militært og økonomisk en nøkkelrolle i det som allerede er en svært urolig region.

Det russiske flyet som i fjor høst styrtet i Sinai, var på vei til St. Petersburg fra feriebyen Sharm el-Sheikh. Det er slått fast at flyet styrtet og 224 mennesker mistet livet på grunn av en bombeeksplosjon. Det får liten oppmerksomhet at Egypt i gjennomsnitt rammes av 70 terrorangrep per måned. Etter et kupp for tre år siden, blir det slått knallhardt ned på vold, demokratiforkjempere blir fengslet, ytringsfriheten knebles og det meldes om tortur og mishandling i egyptiske fengsler.

Vi håper det lar seg gjøre å hente opp fra dypet omkomne og viktige deler av flyvraket, inkludert de såkalte svarte boksene. Uansett hva som er årsaken til styrten, er det viktig at spekulasjoner avløses av fakta. Det er derimot vanskelig å se hva som er den fredelige og byggende veien videre for et kriserammet Egypt.