Alkoholdebatten i bystyret fulgte kjente spor. Strippepolitikk, derimot, er upløyd mark og maktet å splitte Arbeiderpartiet.

En relativt kuriøs del av rådmannens skjenkeforslag var det eneste som bidro til en viss spenning under voteringen i bystyret. Et klart flertall, med halve Ap på laget, var ikke enig i å nekte skjenkebevilling til steder som har «konsepter av typen stripping, erotisk dans, toppløsservering eller lignende».

Flere representanter ga uttrykk for at de ikke liker eller besøker strippebarer, men at dette ikke er noe politikerne bør regulere. Pensjonistpartiets Morten Kokaas sa at det ikke er avgjørende hvor mye klær de ansatte har på seg, bare alle lover og regler blir fulgt. Venstres Lucie Katrine Sunde-Eidem var også imot å stoppe kombinasjonen pupper og pils, og hadde et godt poeng da hun påpekte at det er betenkelig å basere kommunens politikk på rene antagelser om følgene av stripping.

Debatten torsdag ettermiddag handlet egentlig om viktigere ting enn spørsmålet om lettkledd underholdning på ett enslig skjenkested. Først og fremst var dette det sittende bystyrets generaldebatt om hva slags skjenkepolitikk Trondheim skal føre i inneværende fireårsperiode.

Her fikk partiene og representantene rik anledning til å markere sine flaggsaker i en debatt som stort sett fulgte kjente spor. At Høyre og Fremskrittspartiet vil utvide skjenketiden til klokken 3 om natta og, av hensyn til fri konkurranse, ønsker at flere skal få skjenkebevilling, er ikke overraskende. At de heller ikke fikk flertall, er like forutsigbart.

Ølbuler og barer i Trondheim sentrum skal fortsatt stenge kraner og skru igjen flaskekorkene klokken 2. Forsøkene på å så tvil om politiets og forskernes argumenter for tidlig skjenkestopp, førte ikke frem. Da Høyres Mari Holm Lønseth argumenterte for at politikerne ikke har noe med å bestemme når folk skal dra hjem fra byen, kunne det nesten virke som om hun mener at det er unødvendig med skjenkepolitikk i det hele tatt, noe som selvsagt ikke stemmer.

Mesteparten av innstillingen om skjenkepolitikk gikk nemlig enstemmig gjennom. Alle vil ha en relativt streng skjenkepolitikk. Selv om Høyre og Frp ikke fikk gjennomslag, innebærer de nye retningslinjene likevel en forsiktig oppmykning. Blant annet har Trondheim nå sluttet seg til det nasjonale prikksystemet. Det betyr at det skal litt mer til før bevillingen blir inndratt. Men samtidig vil bystyreflertallet at rådmannen skal søke departementet om å få beholde Trondheims gamle prikksystem.

Idrett og alkohol har vært et omstridt tema. Her gjorde bystyret, mot KrFs stemmer, en pragmatisk tilpasning til dagens situasjon. Nå blir det anledning til å avvike fra regelen om tidsbegrenset skjenking. Ved internasjonale arrangement på seniornivå kan det tildeles skjenkebevilling på et mindre og avgrenset området med 18 års aldersgrense.

Likevel, det meste blir som før.