Arbeidstilsynet har nylig grepet inn overfor en trondheimsbedrift som gjentatte ganger skal ha brutt loven når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår.

Politiet etterforsker nå saken. Bedriftseieren på sin side, avviser at han har gjort noe ulovlig. Uansett utfall i denne saken, er problemet reelt.

Les om anmeldelsen her

Stadig oftere har vi fått rapporter om underbetaling, brudd på HMS-regler, skattesvindel, svart arbeid og manglende eller ugyldige arbeidskontrakter. Firmaene som står bak, har ofte lært seg de fleste triksene, slik at de kan utnytte smutthull og spekulere i manglende eller dårlig koordinert kontroll. Derfor har det vært vanskelig å få stoppet virksomheten og straffe dem som står bak.

I mange tilfeller kommer arbeidstakerne fra andre land og har liten kjennskap til det norske regelverket. Selv med underbetaling, tjener de mer enn de er vant med hjemmefra, og fagorganisering er ofte lite utbredt. I sum kan dette gi lett spill for den som vil utnytte situasjonen. Det høye prisnivået hos de lovlydige firmaene bidrar også til at det er mulig å operere både grått og svart.

Selve arbeidet som blir utført av bedrifter som ikke har rent mel i posen, kan være tilfredsstillende, men det har oppdragsgiveren ingen garanti for. Fristet av lav pris, risikerer man å ha brukt penger på noe som slett ikke holder mål. Forbrukeren har et klart ansvar for ikke å benytte seg av svart arbeid, men kan risikere uforvarende å gjøre avtale med useriøse virksomheter dersom man ikke følger rådene om forhåndskontroll og skriftlig kontrakt.

For få år siden var omreisende steinleggere selve skrekkeksempelet på useriøse håndverkerfirma med et tvilsomt forhold til moms, skatt og arbeidsmiljølov. De er langt på vei «skremt bort» av hyppige aksjoner fra politi og kontrollinstanser.

Med en samlet innsats fra Arbeidstilsynet, Politiet, Nav, Skatteetaten og flere er det å håpe at myndighetene nå omsider kommer på offensiven overfor useriøse bedrifter.

Samarbeid mellom etatene er nødvendig for å stoppe ulovlige og useriøse aktører i næringslivet. I de siste årene har det vært flere koordinerte aksjoner der både skatteunndragelser, trygdesvindel, farlig arbeid, underbetaling og ulovlig innvandring er avdekket. Sammen med rutinemessige kontroller, holdningskampanjer og politianmeldelser er dette nødvendige tiltak.

Bedrifter som opererer i strid med lover og regler, utnytter ansatte, snyter fellesskapet for penger og undergraver de seriøse aktørene, har vi ikke bruk for.

LES OGSÅ : Kundene avgjør (leder)