Det er grunn til å spørre om det er hensynet til utbyggere eller hensynet til samfunnet som er viktigst for Trondheims politikere.

Politikerne er ikke enig om hvor Jakobsli skole skal ligge Foto: Richard Sagen

Plasseringen av nye Jakobsli skole er litt av et mysterium. En for de fleste underlig forestilling har ført til at skolen er flyttet vekk fra stedet som var best egnet, inne på det nye Overvik-området. Nå er skolen skjøvet ut av området, til ei tomt det er knyttet store konflikter til. Den nye skoletomta ligger innenfor et vernet jordbruksområde og vil garantert møte innsigelser fra staten. Det kan i beste fall føre til store forsinkelser.

Tomtevalget representerer også en nedbygging av 30 mål verdifull matjord i en by som allerede er versting i nedbygging av dyrka mark. Som om ikke det er nok synes også foreldrene at tomtevalget er helt på jordet. De mener skolen er plassert altfor langt unna bebyggelsen. Hvorfor valgte da det politiske flertallet, med Aps Geir Waage som opprinnelig forslagsstiller, å flytte skolen bort fra «bæste tomta»?

Arbeiderpartiet hevder at de kun tar hensyn til hva som er best egnet som skoletomt. – At utbygger eventuelt tjener på dette, har vi rett og slett ikke tenkt på i det hele tatt, uttaler kommunalråd Marek Jasinski (Ap). For oss andre er det vanskelig å fri seg fra mistanken om at politikerne danser etter utbyggernes pipe. Grunneier Kolbjørn Selmer er såre fornøyd, og det har han grunn til å være. Sammen med de største eierne Kjetil Fjerdingen og Bernt Østhus kan han tjene 90 til 150 millioner kroner på at skolen ble flyttet. I tillegg står utbyggerne mye friere til å utvikle området uten en besværlig skole å ta hensyn til. Det andre svaret må i så fall være at politikerne ønsker å bygge ned mest mulig dyrkamark. Argumentet om at byen sårt trenger nye boliger slås i hjel av fagmyndighetene som mener Trondheim har mange utbyggingsklare boligtomter å velge i.

Det har i mange år vært snakket om hvem som egentlig styrer byutviklingen. På rådhuset er Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet et trehodet troll i miljø- og arealsaker. Frp legger sjelden skjul på at de er mest opptatt av utbygging. Da er det mer uforståelig hva som er Aps beveggrunner. – Det sier noe om hvem som styrer byutviklingen her i byen, uttalte Sps gruppeleder Marte Løvik, som mener det bare er utbyggerne som vinner på tomtevalget. KrFs kommunalråd Geirmund Lykke har uttrykt stor bekymring for at politikerne har abdisert som byutviklere. – Byutviklingen i Trondheim i for stor grad overlatt til private grunneiere. Flertallet har gitt etter for ønskene til private grunneiere som ser mulighet for rask fortjeneste på prosjekter som er enkle og kjappe å bygge ut, uttalte Lykke om samme saken.

Det er verdt å merke seg at disse ordene ikke kommer fra hvem som helst, men fra politikerne som styrer byen og er Aps nærmeste samarbeidspartnere. Det er nesten utrolig hvordan disse partiene kan styre sammen med Ap når de uttrykker en så grunnleggende mistillit. Finnes det noe mindre tillitvekkende enn politikere som «gir etter for ønskene til private grunneiere »?

LES KOMMENTAREN: Nå eller aldri for jordvern i Trondheim

Tirsdag slaktet politikerne planene for utbyggingen av Øvre Rotvoll. På det tidligere jordbruksområdet har utbyggerne, under ledelse av tidligere Ap-politiker Aase Sætran, laget områdeplanen selv. Jobben de har gjort viser at hensynet til maksimal avkastning har vært overordnet de fleste andre hensyn. Det kan man nesten ikke klandre dem. Private aktører vil nesten alltid være opptatt av å tjene mest mulig penger. Men det gjør det særdeles viktig med politikere som er opptatt av samfunnets beste uten å skjele til hva som tjener utbyggerne.

Det lykkes politikerne på ingen måte i å overbevise oss om.

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast: