Det kunne vel ikke vare. Kombinasjonen Kjell Inge Røkke og oljeprisfall ble for mye for Trondheims stolthet.

Hovedkontor i Trondheim var den siste betydningsfulle tilknytningen til Trondheim. Foto: Morten Antonsen

Da toppdekket til det som skal bli Ivar Aasen-plattformen på mandag seilte fra verftet i Singapore, var eieren et trøndersk basert oljeselskap. Ivar Aasen skal bli Det norskes første prøvelse som operatør for oljeutvinning. Før plattformdekket kommer frem til oljefeltet i Nordsjøen, er opphavet borte vekk. Det er i realiteten et helt nytt oljeselskap som skal sette Ivar Aasen i drift og starte selskapets egentlige oljeeventyr.

Fusjonen som ble kunngjort fredag mellom Det norske og BP Norge, er fortsettelsen av en prosess som har pågått i mange år. Det startet som et heltrøndersk selskap, en jypling i oljebransjen, en mygg. Som Askeladden i eventyret, hadde også forløperen til Det norske gode hjelpere. Først og fremst var det lokale stiftere og lokale investorer. Nå er alt dette borte. Det opprinnelige navnet, Pertra, er for lengst avløst av Det norske. En sjef med lokal tilknytning fikk sparken. De lokale eierne har enten solgt seg ut eller kraftig ned. Sammenslåingen med den norske delen av den britiske giganten BP er derfor fullføringen av en prosess som startet med eierskifter, oppkjøp og endringer for mange år siden. Hovedkontor i Trondheim var den siste betydningsfulle tilknytningen til Trondheim.

Nå er det slutt. 15 års oljeeventyr er over for «fødebyen». En del ansatte vil fortsatt ha arbeidsplass i Trondheim. De vil heretter ikke ha noen annen posisjon i selskapet enn andre ansatte. I en bransje som sliter med lønnsomhet og klimaavtrykk kan vi regne med at det vil skje store endringer også i fremtiden. Oljeprisen blir selvsagt brukt som forklaring på sammenslåingen. Det norske ville på et tidspunkt uansett vært tapt for Trondheim. Begrunnelsen ville bare vært litt annerledes.

I de 15 årene med adresse Trondheim, har Det norske løpt en forrykende etappe med oppkjøp, sammenslåinger og endringer. Den mest betydningsfulle endringen skjedde da Kjell Inge Røkke via Aker kjøpte seg opp til å bli selskapets største eier. Fra da har Det norske i realiteten vært en brikke i Røkkes strategiske disposisjoner. På mange måter er det en fullføring av hans eierskap når det sammenslåtte selskapet får Aker i navnet.

Det var morsomt så lenge det varte. Trondheim får være glad for de 15 årene byen og oljeselskapet fikk sammen.

Lykke til videre til oljemyggen som har vokst seg til å bli en av de store.

DETTE ER HOVEDPUNKTENE FRA PRESSEKONFERANSEN

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast: